Politika

SABORSKI ZASTUPNICI JEDNOGLASNI

Radnici u stečaju se moraju zaštititi

Nakon jučerašnjeg dramatičnog Aktualnog prijepodneva i maratonske rasprave o rebalansu državnog proračuna koja je potrajala do dugo u noć, miran dan u Saboru. Svi su se saborski klubovi složili da radnike u slučaju stečaja treba zaštiti.

Piše: Media Servis

Zbog sve većeg broja stečajeva rebalansom proračuna Agencija za osiguranje radničkih potraživanja dobila je više sredstava. Izmjene zakona koje bi radnicima trebale omogućiti lakšu i bržu naplatu svojih zarađenih plaća saborski su klubovi jednoglasno podržali.

"Agencija osigurava neisplaćenu plaću za posljednja tri mjeseca prije otvaranja stečaja ili prije prestanka radnog odnosa ako je isti prestao unutar tri mjeseca prije otvaranja stečaja, najviše do visine minimalne plaće u RH", izvijestio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, opravdavajući Agenciju koja je u devet godina postojanja radnicima tvrtki u stečaju isplatila 363 milijuna kuna, dok je država od tog iznosa uspjela naplatiti svega 20-ak posto.

"Zbog toga što tvrtke koje propadaju nemaju imovine, što se ne može naplatiti, što se nema iz čega naplatiti potraživanja radnika", uvjeravao je ministar, no HDZ-ovoj Ani Lovrin, Agencija koja ne može naplatiti potraživanja - nema smisla.

"Agencija se mora brinuti da vrati od stečajnih dužnika ono što pripada državnom proračunu i ne bi trebalo tako olako reći da su svi prezaduženi, da te imovine nema. Ima je i treba o njoj brinuti", uvjerena je Lovrin, no da nije to u praksi uvijek tako upozorio je Laburist Zlatko Tušak.

"Nije bilo stečajne mase i on se nije imao za svoj rad od kuda naplatiti", iznio je primjer Tušak koji se osvrnuo i na sinoćnju saborsku raspravu koja je završila u 1:30 u noći, ustvrdivši da su zaposlenicima Sabora prekršena prava na zajamčenih 12 sati odmora u 24 sata.