Politika

MAĐARSKI PREDSJEDNIK

"Nemojte graditi hidrocentrale na Dravi"

Prvi srpnja sve je bliže. Ususret pristupanju Europskoj uniji, Hrvatskoj je najava snažnije gospodarske suradnje s Mađarskom stigla s Pantovčaka, nakon susreta šefova država Ive Josipovića i Janosa Adera, koji je u svom prvom službenom posjetu našoj zemlji.

Piše: Media Servis

Gospodarska suradnja sa sjevernim susjedom uspješno odoljeva kriznim vremenima. Mađarska je četvrta po ulaganjima u Hrvatsku, pa ne čudi što su budući gospodarski projekti bili glavna tema dvojice predsjednika i državnih izaslanstava. Predsjednik Josipović istaknuo je prije svega prometni koridor Vc.

"On je važan i s gospodarskog stanovišta, jer će ne samo gradnjom potaći naše industrije, nego će otvoriti nove mogućnosti trgovine, spojiti sjever s Jadranom. S druge strane, taj projekt ima iznimnu političku važnost zbog povezivanja jugoistoka Europe u jednu cjelinu. Bilo je riječi i o LNG terminalu na Krku, to su nadležnosti naših Vlada. Uvjeren sam da će gospodin predsjednik, slijedi razgovor s premijerom Milanovićem, detaljnije razgovarati ne samo o tom, nego i o drugim projektima", rekao je predsjednik Josipović.

A među njima nije nova hidrocentrala na Dravi. Iako Mađarska razumije naš problem oko manjka energetskih kapaciteta i uvoza struje, protivi se njezinoj izgradnji, naglasio je predsjednik Ader.

"Želim odgovoriti Hrvatsku da gradi nove hidrocentrale na Dravi. Postoje druga, dugoročna rješenja, poštena prema okolišu. Očuvanje vode bit će najvažnije pitanje u ovom stoljeću", zaključio je mađarski šef države.

Obojica predsjednika istaknula su dobrosusjedske odnose koji mogu biti primjer ostalim državama. Josipović je Mađarskoj zahvalio na potpori na hrvatskom putu u Europsku uniju.

A visoku razinu zaštita hrvatske i mađarske nacionalne manjine potvrdio je i Ader, koji očekuje da će se učinkovita suradnja u Skupini prijatelja kohezije za povlačenje europskog novca, još intenzivnije nastaviti ulaskom Hrvatske u Uniju.