Politika

HDZ

Prodaja nacionalnog blaga kolateralna žrtva neispunjenja Plana 21

Prioćenje za javnost HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo prenosimo u cijelosti.

Goran Soldo   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon neuspjelog, dugo najavljivanog tsunamija investicija javnih poduzeća, koji je trebao preokrenuti galopirajuće trendove nezaposlenosti, Kukuriku vlada poseže za jednokratnom prodajom Croatia osiguranja, HPB-a i Hrvatskih autocesta kako bi bar nakratko kupila socijalni mir i zakrpala rupe u proračunu. 

Svakodnevna porezna presija bez ikakve razvojne strategije uništila je gospodarsku aktivnost i dovela proračun u velike probleme. Stoga za tu jednokratnu prodaju tvrtki, nacionalnog blaga čija se godišnja dobit mjeri u stotinama milijuna kuna i koje Hrvatskoj mogu donijeti dugoročnu korist, možemo reći da je kolateralna žrtva neispunjenih obećanja Plana 21 – Vladino kratkoročno rješenje priljeva gotovog novca za opstanak na vlasti.

Ta domaća banka i osiguravajuća kuća bi uz dobar menadžment mogla samo još više napredovati. Uz to, Croatia osiguranje baštini i dugogodišnju tradiciju imena i poslovanja još davne 1884. godine, od kada stabilno posluje, nepromijenjena imena iako se u međuvremenu promijenilo nekoliko država na  hrvatskom prostoru, pa uz financijsku, ima i posebnu vrijednost povijesnog simbola sigurnosti, postojanosti i povjerenja u hrvatske financijske institucije. 

HPB je sedma po veličini banka u Hrvatskoj koja nakon konsolidacije kontinuirano povećava aktivu, tržišni udjel i dobit. Samo prošle godine operativna dobit iznosi 257 milijuna kuna1 pa građani s pravom očekuju da Vlada ispuni obećanja iz Plana 21, te još dodatno ojača tu jedinu banku u državnom vlasništvu preusmjeravajući transakcije državnog proračuna i javnog sektora.  

Upućujemo apel Vladi ukoliko imalo vodi računa o svim budućim generacijama, da odustane od rasprodaje hrvatskog blaga jer nitko nije dobio mandat da rasprodaje nacionalnu imovinu

 

 .                                                                     Goran Soldo,

                                                         tajnik Nacionalnog odbora za gospodarstvo