Politika

SINDIKATI

Smatramo da većina lista za EP ne pridaje važnost zaštiti radničkih prava

Savez samostalnih sindikata Hrvatske je kandidatima za izbor hrvatskih članova Europskog parlamenta izložio ciljeve koje sindikati smatraju bitnima u borbi za socijalno pravednu Europu, te su od njih zatražili stavove o temama od ključnog interesa za radnike, kao i o tome kako se u EP namjeravaju zalagati za te ciljeve.

Sindikati   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Iz SSSH-a su priopćili kako je od 28 lista, odgovore na pitanja poslalo njih šest (HDZ/HSP-AS/BUZ, Hrvatski laburisti-Stranka rada, HSS, Glas razuma, SU, Zeleni zajedno), dok su kratko i načelno odgovorile još dvije liste (Hrvatska radnička stranka i Hrast).

Zbog malog broja dobivenih odgovora zaključujuju da većina lista koje se natječu na ovim izborima ili ne pridaje veliku važnost pitanjima zaštite radničkih prava na europskoj razini i izgradnje socijalne Europe, ili pak sindikate ne smatra relevantnim akterom za raspravu o ovom pitanju.

"Ovo smatramo žalosnim u situaciji kad je Europskoj uniji nužno potrebno smanjivanje neravnoteže između strogo reguliranih pravila zajedničkog tržišta i fiskalne discipline država članica s jedne, te nedovoljne regulative na području zaštite radničkih i socijalnih prava u uvjetima jedinstvenog i liberaliziranog tržišta s druge strane", naglašavaju u priopćenju.

Ističu kako su liste koje su poslale odgovore na pitanja izrazile načelnu podršku ciljevima sindikata, ali i "nejednaku razinu poznavanja problematike odluka koje se donose na europskoj razini, raspoloživih metoda djelovanja u Europskom parlamentu, pa same uloge Europskog parlamenta odnosno njegovih članova".

Zbog toga naglašavaju i podsjećaju da se u Europskom parlamentu ne odlučuje o pitanjima koja se odnose specifično na pojedine članice EU, niti su rasprave u EP učinkovito sredstvo utjecaja na politike i zakone koji se donose na nacionalnoj razini.

"Naprotiv, u Europskom se parlamentu donose zaista europske odluke, drugim riječima, odluke i pravni akti koji se ne bave pojedinim državama članicama nego utječu na sve njih - stoga Europski parlament nije mjesto gdje će se hrvatski zastupnici boriti za partikularne interese Hrvatske, već za općeniti smjer politika EU, ovisno o tome kojoj će se političkoj grupaciji na europskoj razini pridružiti.

 Budući da u mnogim od dobivenih odgovora prevladavaju stavovi vezani uz nacionalne politike, pozivamo sve kandidate, a posebno one koji će biti izabrani, da u svom budućem radu više pažnje posvete ovoj činjenici i zalaganju za ono što je Europskoj uniji danas prijeko potrebno - razvoju europskog političkog prostora, odnosno europske javnosti, u kojoj je nužno širiti prostor raspravi o europskim odlukama među svim zainteresiranim dionicima, umjesto da se odluke donose iza zatvorenih vrata na sastancima šefova država i vlada", istaknuli su iz SSSH-a.