Politika

LOKALNI IZBORI

Vlada raspustila predstavnička tijela i raspisala izbore

Vlada je donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati 19. svibnja. Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da je ovo 4. put od 2001. godine da se izbori raspisuju u terminu treće nedjelje u svibnju, svake četiri godine.

Arsen Bauk   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Rok za predaju lista je 2. svibnja u ponoć, znači dan nakon državnog praznika, a to, kako je rekao Bauk, za stranke i kandidate znači da imaju vremena za skupljanje potpisa.

"18. travnja na snagu stupaju odredbe zakona kojim se definira postupak primopredaje vlasti, što znači da izvršna tijela, odnosno gradonačelnici, načelnici i župani ne mogu donositi odluke koje su propisane da se ne mogu donositi temeljem tog zakona, odnosno oni su u tom trenutku u tehničkom mandatu", pojasnio je Bauk.

Bauk je izvijestio i o izborima zamjenika iz redova nacionalnih manjina. U 73 jedinice lokalne i regionalne samouprave, birat će se 75 zamjenika iz reda nacionalna manjina, odnosno u dvije jedinice će se zbog strukture stanovništva birati po dva.

Od tih 75 - 39 je iz reda srpske manjine, 7 talijanske, 4 češke, 4 mađarske, 2 rusinske, 2 romske, 2 bošnjačke i jedan iz reda slovačke manjine, te 14 zamjenika iz redova hrvatskog naroda tamo gdje su oni jedna od nacionalnih manjina.