Osječko-baranjska

NOVI UDAR NA DŽEPOVE

Građani ogorčeni najavom tiskanja novih školskih knjiga

Otkako je u javnost izišla informacija da Ministarstvo obrazovanja za 2014. godinu planira tiskanje novih udžbenika, ne prestaje negodovanje javnosti, posebice roditelja djece osnovnih i srednjih škola, koje će te najnovije promjene ponovno najviše 'zakačiti' tamo gdje ih najviše boli - po džepu, izvjestio je Glas Slavonije.

Prodaja rabljenih udžbenika   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Roditelji su se posljednjih godina uglavnom snalazili kupnjom rabljenih udžbenika, onih od prethodnih generacija, ne bi li bar koliko-toliko uštedjeli, no iduće godine to više neće biti moguće i svi će  morati imati nove udžbenike, ili, točnije, prema objašnjenju upućenih - stare udžbenike s minimalnim korekcijama i novim koricama i, naravno, s novom cijenom. 

I upravo je ta činjenica izazvala najveći bijes i ogorčenje roditelja, među kojima je iz dana u dan sve više  onih koji ni u sadašnjim uvjetima ne znaju kako spojiti kraj s krajem i osigurati potrebna sredstva za školovanje svoje djece.

Tu informaciju potvrdio nam je i predsjednik Vijeća roditelja Srednje škole Valpovo, Stanislav Čamagajevac, naglasivši da je on osobno protiv takve odluke Ministarstva, koja će biti u prvom redu golem udarac na roditeljske džepove, ali koja istovremeno neće puno toga promijeniti u hrvatskom školstvu, kojem trebaju velike i korjenite  promjene na svim mogućim  planovima. 

"Naravno, ni ovaj  put nitko nije pitao roditelje za mišljenje ili eventualne prijedloge kad su u pitanju promjene u školstvu. I roditelji i Ministarstvo slažu se oko potrebe promjena dosadašnjeg načina obrazovanja, ali, za razliku od Ministarstva, roditelji drže da bi prvo trebalo riješiti neka druga, goruća pitanja. U prvom redu to je prijevoz za učenike udaljene od mjesta školovanja, koji je prema sadašnjem voznom redu daleko od potreba učenika, a o cijeni mjesečnih karata ne treba ni razgovarati, jer ona već godinama premašuje financijske mogućnosti roditelja. Osim toga, svi smo svjedoci da se profil obrazovanja uopće ne mijenja te se djeca školuju za zanimanja koja su današnjem tržištu rada nepotrebna, a uopće se ne radi na uvođenju školovanja za nova zanimanja, s kojima će djeca moći pronaći posao, a ne biti godinama na Zavodu za zapošljavanje“, mišljenja je Čamagajevac.