Razno

NOVI USPJEH GENOSA

Hrvatski znanstvenici otkrili tajnu autoimunih bolesti

Vrhunski znanstve nici tvrtke Genos, a čiji je utemeljitelj Osječanin, prof. dr. sc. Gordan Lauc, došli su do još jednog fantastičnog medicin skog otkrića, piše Glas Slavonije.

Ilustracija   FOTO:Žarko Bašić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Naime, upravo ti hrvatski znanstvenici predvodili su veliki međunarodni konzorcij koji je doveo do otkrića 16 gena koji  pomažu u razumijevanju više autoimunih bolesti i tumora. Jedan od najuglednijih časopisa u području genetike, PloS Genetics, početkom godine objavio je rad pod naslovom “Loci Associated with N-Glycosylation of Human Immunoglobulin G Show Pleiotropy with Autoimmune Diseases and Haematological Cancers” u kojem  je otkrivena mreža od 16 gena  koji kontroliraju glikozilaciju  imunoglobulina.

Otkriveni geni važni su u razumijevanju velikog broja autoimunih bolesti i tumora, što upućuje na značaj glikozilacije imunoglobulina u razvoju ovih bolesti, te otvara novo područje za razvoj dijagnostike i novih lijekova.

Istraživanje je provedeno u  sklopu velikog međunarodnog  konzorcija u koji su bili uključene akademske institucije iz  Škotske, Irske, Nizozemske,  Engleske, SAD-a, Kine, Australije, Švedske i Rusije, no cjelokupna analiza glikozilacije imunoglobulina koja je bila osnova za ovo istraživanje provedena je u zagrebačkom laboratoriju Genos, što je još jednom potvrdilo vodeću ulogu znanstvenika iz Genosa u području glikomike u svijetu. 

Europska komisija do sada je znanstvenicima iz Genosa odobrila četiri FP7 projekta, što Genos čini jednim od najuspješnijih malih i srednjih poduzeća u programima EU u području zdravlja na razini Europske unije.

Genos d.o.o. je uspješna mlada hrvatska biotehnološka tvrtka koja je u šest godina poslovanja uspjela zauzeti vodeću tržišnu poziciju u segmentu komercijalne i istraživačke analize DNA u Hrvatskoj, a u posljednje tri godine postala je jedan od vodećih pružatelja usluge visokoprotočne analize glikozilacije u svijetu. Genos je na prošlogodišnjim “Innovation Days 2012.” u  Parizu izabran među finaliste za prestižnu nagradu “European Universal Biotech Innovation Prize” za svoje otkriće biomar kera za oblik dijabetesa koji se naziva MODY.