Društvo

BROJ OBOLJELIH RASTE

Svjetski je dan Parkinsonove bolesti

Svjetski je dan Parkinsonove bolesti. U Zagrebu će biti obilježen podjelom informativnih letaka i crvenih tulipana, simbola borbe protiv te bolesti.

Pacijent na lječenju   FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Parkinsonova bolest poremećaj je središnjeg živčanog sustava od kojeg prema procjenama stručnjaka, u Hrvatskoj boluje između 10 i 12 tisuća osoba. U svijetu oko 2 milijuna ljudi. Dok znanstvenici još uvijek traže načine njezina liječenja, broj oboljelih iz godine u godinu raste.

Parkinsonova bolest mijenja život, ali nije bolest opasna po život, jedna je od poruka kojima je cilj podizanje svijesti o njezinim učincima na pojedince, obitelji i širu zajednicu.

Veća osviještenost trebala bi smanjiti stigmu povezanu s tom bolešću, te uz razumijevanje javnosti povećati i kvalitetu života oboljelih.

Cilj je to i događanja na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati u sklopu kojeg će predstavnici Udruge Parkinson uz podršku ministra zdravlja Rajka Ostojića i gradonačelnika Milana Bandića građanima dijeliti informativne letke i crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti.