Gospodarstvo

POČINJU PRIPREME

Poslodavci već traže radnike za sezonu na obali

Kritike upućene poslodavcima, ali i tvrdnje Vlade da se treba strpiti dok njihove mjere daju rezultata i nisu utjeha stotinama tisuća nezaposlenih koji imaju samo jednu zelju u životu – da rade i uspijevaju preživjeti mjesec. Spas će mnogi naći u nadolazećoj sezoni.

Konobarenje   FOTO:Filip Brala/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Poslodavci već traže radnike za sezonu na obali. Konobari, kuhari i prodavači su najtraženiji. Kako donosi Dnevnik.hr ugostiteljima kao što je Zlatko Vukičević se sviđa ova varijanta što dolaze ljudi iz raznih krajeva Hrvatske, iz unutrašnjosti da bi pomogli preko ljeta, usput i zaradili neke novce.

Prema istraživanju portala Moj posao, plaća konobara iznosi 3.819 kuna, kuhara 4.622, a recepcionara 4.223 kune. Tješi i potražnja za srednjom stručnom spremom te dvogodišnje iskustvo, najviše u Zagrebu. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija pa Istarska. 'S obzirom da se općenito za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju objavljuje najveći dio poslova, onda je logično da ta županija, odnosno regija skoči na prvo mjesto', izjavila je Martina Lovrić s portala mojposao.hr.


Želite u poduzetničke vode? Hrvatska banka za obnovu i razvoj nudi kredite za poduzetnike početnike koji nemaju iskustva. Dosad je odobreno 600 takvih kredita. 'Povoljni su uvjeti u smislu kamatne stope i počeka, a s druge strane mi nastojimo tim poduzetnicima početnicima pomoći savjetom u izradi samog kreditnog programa', navodi Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

Ovu vrstu kredita koristi Manuela, poduzetnica koja je otvorila kozmetički salon. Ima viziju, a rizika se ne boji. 'Mislim da čovjek treba gledati naprijed, i ići naprijed. Ako imate vjeru i ako vjerujete u to, svatko će uspjeti', izjavila je Manuela šapro, fitoaromaterapeut.

Bez obzira čime se želite baviti kao poduzetnik, najvažnije je napraviti računicu. Od  HBOR-a dobijete 700.000 kuna kredita, na rok od 12 godina. Prve dvije godine plaćate samo kamatu između 1.100 i 1.200 kuna, a ostalih 10 godina vaša rata iznosila bi između 6 i 7 tisuća kuna. Kad platite radnike, prostor i sve potrebno bitno je vidjeti hoće li Vam se isplatiti dobit. Najvažnija od svega je ideja jer morate uvjeriti HBOR, ali i sebe da će vam se ulog vratiti.