Osječko-baranjska

HGK OSIJEK

Zabilježena stagnacija gospodarstva

Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2012. godini BDP je u Hrvatskoj pao za 2 posto. Situacija ništa bolja nije ni kad je zaposloenost u pitanju. I dok baltičke zemlje, te Mađarska i Rumunjska bilježe rast, u Hrvatskoj je zabilježeno najsnažnije smanjenje zaposlenosti, ali i povećanje javnog duga.

HGK Osijek   FOTO:HGK.hr
Piše: Republika.eu / STV

Loše gospodarsko stanje u kojem se Hrvatska još uvijek nalazi nažalost nije zaobišlo ni Osječko-baranjsku županiju. U prvom kvartalu zabilježena je stagnacija gospodarstva. Najviše su pogođeni trgovina i građevinski sektor.

Ipak, izvozni rezultati, kaže Kovačević, još su uvijek dobri. No u osječkoj Hrvatskoj gospodarskoj komori pitaju se hoće li tako i ostati. Postoji naime, strah od 1. srpnja, odnosno od ulaska u Europsku uniju.

Europskom unijom bavile su se i neke od sedamdesetak radionica koliko ih je u komori održano prošle godine. Što je još učinjeno moglo se čuti na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća osječkog HGK, na kojoj je za predsjednika ponovno izabran Zoran Kovačević, a za njegovog zamjenika Damir Skender