Požeško-slavonska

NINO SMOLČIĆ

Građanima ćemo vratiti 50 posto sredstava uplaćenih za legalizaciju

Dodaje da je potrebno izostaviti sve one troškove koji nisu u funkciji razvoja nego samo služe promociji i stavljanu gradskog proračuna u funkciju pojedinca.

Nino Smolčić - nezavisni kandidat za gradonačelnika Požege   FOTO:Dusko Mirkovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

"Vrijeme je da i jedinice lokalne samouprave traže uštede u poslovanju, a građanima i poduzetništvu ostave više sredstva jer je sustav nametnutih troškova previsok i neodrživ! Ostavljanje više sredstava tvrtkama i građanima pitanje je poznavanja ekonomske politike, odgovornosti i zdravog razuma", poručio je Nino Smolčić, nezavisni kandidat za požeškog gradonačelnika na jučerašnjoj konferenciji za novinare, javlja Večernji list.

Dodaje da je potrebno izostaviti sve one troškove koji nisu u funkciji razvoja nego samo služe promociji i stavljanu gradskog proračuna u funkciju pojedinca. 

"Radit ćemo u na povećanju financijske baze, odnosno povećanju zaposlenosti, na izradi projekata koje financira ili sufinancira država ili EU. Osobno sam u nekoliko navrata tražio korjenite izmjene odluke o gradskim porezima, ali vlasti je bilo draže zavlačiti prste u već prazne džepove građana radi održavanja vlastitog pogona, nego tražiti druge putove za sufinanciranje projekata", podsjetio je Smolčić.

Dodao je da građani više ne mogu plaćati sve nametnute troškove kojih je ukupno više od 240. Sustav je postao prenapregnut, objašnjava, i kod građana i kod pravnih osoba i vrijeme je da i lokalna samouprava traži prostore ušteda.

"U okviru našega programa građani mogu očekivati izmjenu odluke o komunalnom doprinosu i to u pogledu 2 segmenta. Prvi je u obračunu doprinosa u legalizaciji objekata jer su troškovi legalizacije iznimno visoki, zbog čega ćemo donijeti odluku o vraćanju građanima 50 posto sredstava koji pripada gradu. Zatim ćemo smanjiti komunalni doprinos te ukinuti prirez do trenutka boljeg financijskog stanja građana. To je pitanje odgovornosti, ekonomske logike i zdravog razuma", poručio je Smolčić.

IZVOR: Večernji list