EU

ZLATAR VIOLIĆ

Na sastanku Vijeća ministara kulture Jugoistočne Europe

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prisustvuje sastanku Vijeća ministara kulture Jugoistočne Europe koji se održava na Brdu kod Kranja...

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Posljednjem sastanku slovenskog predsjedavanja Vijećem ministara, a nakon kojeg će predsjedavanje preuzeti Republika Albanija, prethodila su dva susreta stručnjaka. Prvi, za područje kulturne baštine na temu aktivnosti u Jugoistočnoj Europi koje se provode pod okriljem međunarodnih organizacija kao što su Vijeće Europe, UNESCO, Europska unija. Drugi sastanak okupio je stručnjake s područja obrazovanja u kulturi i umjetnosti na kojem je istaknuta potreba za educiranim profesionalnim kustosima, kuratorima, producentima koji će facilicirati dinamiku procesa kulturne proizvodnje, ali i poticajno utjecati na implementaciju različitih modela obrazovanja.

Sukladno zaključcima dviju susreta eksperata, susret na ministarskoj razini ima za cilj reafirmaciju Vijeća ministara Jugoistočne Europe kao ključne regionalne platforme na području kulture i kulturne baštine. Prije svega želi se podržati regionalna suradnja uz uvažavanje svih specifičnosti pojedinog područja, suradnja s međunarodnim organizacijama i institucijama kao drugim djelatnostima kao što su gospodarstvo, turizam, obrazovanje. Također, naglašava se inkluzivni pristup suradnje s civilnim sektorom i pojedinačnim stručnjacima.

Očekuje se da će Vijeće ministara podržati i usvajanje nacionalnih strateških dokumenata na području obrazovanja u kulturi i umjetnosti sukladno međunarodnim standardima i najboljim praksama, kao i njihovu sustavnu i intersektorsku implementaciju", priopćili su iz Ministarstva kulture.

Inače, početak ovog susreta ministara Jugoistočne Europe obilježena je otvorenjem izložbe Imagining the Balkans - Identities and Memory in the Long 19th century u Narodnom muzeju Slovenije u Ljubljani.