Svijet

MORAJU DONIJETI ODLUKU

Srbija odlučuje o ponudi Bruxellesa

Tijekom dana u Srbiji će se održati izvanredna sjednica Vlade na kojoj će biti objavljen i službeni stav državnog vrha o ponudi iz Bruxellesa i odnosima s Kosovom.

Beograd   FOTO:Wikipedia
Piše: Media Servis

U Srbiji se nastavljaju razgovori o prijedlogu Bruxellesa o zajednici srpskih općina na Kosovu. Savjetnik predsjednika Tomislava Nikolića rekao je da se odluka mora donijeti danas, a da će EU ako je pozitivan, sutra organizirati ceremoniju. Tijekom dana stav bi nakon sjednice trebala zauzeti vlada premijera Ivice Dačića.

"Čak i da ne dobijemo datum moramo nastaviti rješavati ovo pitanje. Trebamo li čekati još dvije godine, pa početi od istog ili goreg papira koji sada nemamo. To su prijedlozi koji su iz godine u godinu sve gori", rekao je Dačić i ponovio da ne žele prekinuti dijalog te da se nadaju kako bi se u idućim danima mogao postići kompromis.

Pojedini prijedlozi ne uvažavaju ni minimum naših zahtjeva, rekao je predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić.

"Naš je prijedlog Vladi da u utorak ne potpišemo ono što ne zadovoljava ni minimum naših nacionalnih interesa", kazao je Vučić istaknuvši da se mora inzistirati na nastavku pregovora.

"Trenutno se ne rješava samo problem Srbije, već srpskog naroda na Balkanu", rekao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. On se sastao s čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Imaju isti stav.

"To u Bruxellesu nije bila ponuda, to je bio ultimatum", kazao je Nikolić dok je Dodik poručio da "nije bilo dogovora već ultimatum koji bi trebao poniziti srpske države i srpski narod".

Osim s Dodikom vlast će se o odluci konzultirati i s patrijarhom Irinejom.