Osječko-baranjska

ĐAKOVO

Reciklažno dvorište i razvrstavanje otpada

Grad Đakovo bio je među prvima koji su 2005. potpisali ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju kojega je, zatim, iz gradskoga proračuna uloženo 13 milijuna kuna u sanaciju odlagališta Vitika, rekao je danas đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, odgovarajući na prozivke Koalicije HDZ-a, HSS-a, SU-a i HSP-a dr. Ante Starčević.

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković   FOTO:Screenshot STV
Piše: Republika.eu / STV

Grad Đakovo uložio je 13 milijuna kuna u odlagalište Vitika, na kojemu je, između ostaloga, izgrađena nova ploha za odlaganje otpada prema visokim europskim standardima. Slijedi – gradnja reciklažnoga dvorišta.

'Reciklažno će dvorište omogućiti odvojeno prikupljanje otpada na području grada Đakova. Ove godine krećemo u nabavku i 10.000 plavih kanti za prikupljanje staroga papira', najavio je Vinković.

Građani će Đakova zatim dobiti i druge kante za razvrstavanje i ostalih vrsta otpada, sve kako bi se što prije ispunilo visoke zahtjeve koje pred Hrvatsku stavlja Europska unija. No, uočeno je da se na području Đakovštine pojavio dio koncesionara koji otpad prikuplja po nižim cijenama od gradske tvrtke. 'Pitanje je gdje taj otpad završava? Ja odgovorno tvrdim da završava na divljim deponijama, na neuređenim deponijama!', upozorio je Vinković te dodao da Đakovo ima jednu od najnižih cijena prikupljanja i odlaganja komunalnoga otpada u zemlji. 

Najavio je promjene u prikupljanju otpada za gospodarstvo, što će, u konačnici, dovesti do smanjenja i cijena i količine otpada.