Osječko-baranjska

ĐAKOVO

Uskrsni gastro fest pokazao bogatstvo Đakovštine

Đakovo je grad biskupa, književnika i slikara, ali i velikih manifestacija, kao što su Đakovački vezovi i Đakovački bušari. No, tijekom cijele godine Đakovo i Đakovština nude bogatu gastronomsku ponudu i kvalitetna vina.

Gastro fest   FOTO:Screenshot STV
Piše: Republika.eu / STV

Kao dio programa Dana vina i turizma Osječko-baranjske županije, danas je na đakovačkom Korzu održan Uskrsni gastro fest. No, gastronomska je ponuda samo dio onoga što nudi ta manifestacija kojom su počeli ovogodišnji Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije.

Posjetitelji su uživali u pogačicama i drugim pecivima od dizanoga tijesta. Mogli su kupiti med i medenjake, prave slavonske salenjake, suhomesnate proizvode i domaću tjesteninu. Naravno, bila je to prilika i kušati i kupiti nadaleko poznata vina đakovačkoga kraja. Bogata je bila i ponuda rukotvorina, kao što su unikatni nakit od špage, zlatovez, lončarstvo, oslikano staklo, pa i namještaj.

Kako je istaknula Marija Burek iz Turističke zajednice grada Đakova, Uskrsni gastro fest predstavlja samo dio onoga što ovaj dio Hrvatske nudi:
"Imamo Katedralu svetog Petra, koja glasi za jednu od najljepših u svijetu. Imamo Đakovačku ergelu koja godišnje ima 15.000 posjeta. Sa zadovoljstvom mogu reći da  Đakovo, kao turistički grad, u 2013. godini bilježi rast dolazaka i noćenja.".

Manifestacije kao što je Gastro fest prilika su pokazati što domaći, mali proizvođači, rade i što nude.

"To je posebno važno na pragu ulaska u Europsku uniju. Treba još mnogo toga napraviti kako bi se brendirali i kako bi se došlo do mogućnosti novog zapošljavanja", rekao je Zoran Vinković, gradonačelnik Đakova, otvarajući Uskrsni gastro fest.

Proizvodi koje Europa već poznaje svakako su – kulen i kulenova seka. Na Gastro festu održano je i ocjenjivanje kulenovih seka. Ove je godine stiglo 40 vrlo kvalitetnih uzoraka, koji najavljuju i da će kulen biti vrhunski. Šampion kulenovih seka je Danijel Funtek iz Kuševca, vicešampion je Stanislav Zeljko iz Vrbice, a dodijeljeno je još 10 zlatnih, 18 srebrnih i 10 brončanih medalja.