Razno

SVI IH IMAMO

Bizarne fobije poznatih i slavnih

Strah od klaunova, mraka, paukova ili letenja poprilično su obični ako ih se usporedi sa bizarnim fobijama koje imaju ili su imale neke poznate osobe.

Ilustracija   FOTO:novosti.rs
Piše: Republika.eu / kultura-osijek.com

Bivši američki predsjednik Richard Nixon koji je ostao zapamćen po Watergate skandalu imao je iracionalan strah od bolnica, nosocomefobiju koju ljudi opisuju kao znanje da iz bolnice neće izaći živi. 

Poznati 'majka je kriva za sve' neurolog Sigmund Freud bojao se oružja i vjerovali ili ne, paprati. Svoje strahove objasnio je kao rezultat nedovoljne seksualne zrelosti i posljedicu traume iz djetinjstva.

Američko-britanski redatelj i pisac krimi i horor knjiga Alfred Hitchcock u tolikoj se mjeri bojao jaja da osim što u životu nije pojeo niti jedno, odbijao je biti i u prostoriji u kojoj se nalaze.

Glumica Natalie Wood patila je od hidrofobije, odnosno straha od vode, no ironija je u tome što je umrla tako da se utopila, a Napoleon Bonaparte, Hitler i Cezar bojali su se mačaka i to navodno toliko da su vrištali i na sam njihov spomen. 

Američki filmski redatelj i glumac Woody Allen pati od panofobije odnosno straha od svega i sa svojim neobičnim strahovima od  žarkih boja, zatvorenih prostora, životinja, dizala, lijepljenja određene hrane za nepce i odvoda koji se nalaze u sredini tuš kabine je definitivno rekorder.  

http://www.kultura-osijek.comIzvor: kultura-osijek.com