Društvo

PORTAL TRN U PETI POLITIČARA

Osječka "gradska televizija" mi je oteta pod patronatom HDZ-a, a Đapić mi lažima pokušava uništiti portal

Najprije mi je, pod patronatom HDZ-ove vlasti, protuzakonito oteta koncesija za gradsku televiziju, a sada mene i za portal koji sam stvarao tri godine neprimjereno proziva Ante Đapić, inače redovni gost na toj, otetoj mi televiziji.

Direktor Kanala 031, Oto Zivčić   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Sad je dosta - poručio je jučer Oto Živčić, vlasnik portala republika.eu i tvrtke Kanal 031. Živčić i njegov portal, naime, jučer su se - drugi put u dva dana - našli na udaru kritika nezavisnog kandidata za osječkog gradonačelnika, Ante Đapića.

“Vlasnik internet-domene republika.eu do sredine veljače bio je Stjepan Ribić, koji je sada nositelj liste HDSSB-a za EU parlament, a ova je domena bila registrirana na adresu briselskog ureda ove županije. Postavljam pitanje tko financira ovu domenu i zašto je ona registrirana na ured koji plaćaju stanovnici ove županije, a ako je vlasništvo Županije, zašto je onda dana u privatne ruke Otu Živčiću”, rekao je Đapić, uz tvrdnju da je u promidžbu portala utrošeno 200.000 kuna.

Živčić, pak, ističe kako nije član ni jedne stranke, a republika.eu “nikada neće biti portal HDSSB-a, niti ijedne druge političke opcije”, te najavljuje - tužbu.

Đapić laže da sam u promidžbu portala morao uložiti 200.000 kuna

"Poslovanje portala potpuno je transparentno. U taj sam projekt dosad uložio oko 75.000 kuna vlastitog novca, od čega u promidžbu oko 15.000 kuna, a za klevete g. Đapića satisfakciju ću potražiti na sudu" kaže Živčić.

Pojašnjava i priču oko domene. Kaže kako je u pripremi projekta portala zaključio kako se .eu domene na Googleu pojavljuju prije onih s hrvatskom domenom.

“Kako nisam državljanin EU-a, takvu domenu nisam mogao dobiti, a kad sam to spomenuo Ribiću, s kojim sam prijatelj još iz vremena Domovinskog rata, on mi je ustupio jednu od svojih domena. Ima li u tome nešto nezakonito?” Dodaje kako je u medijima pune 34 godine, a mozaik portala slagao je tri godine - nakon razočaranja s projektom gradske televizije.

Politika otela, politika će i platiti. Dosuđeno mi je 2,8 milijuna kuna odštete

"Govoreći o meni i mom radu, Đapić ne spominje da mi je gradsku televizijsku koncesiju, koju i danas koristi Osječka televizija, politika protuzakonito otela i dodijelila tvrtki 0AR iz Vukovara, koja apsolutno nije zadovoljavala uvjete natječaja. Kaznenu prijavu koju sam podnio protiv Vijeća za elektroničke medije, DORH mi je u vrijeme Sanaderove vlasti odbio, no kad sam dobio upravni spor za taj natječaj, pokazalo se da sam bio u pravu, što iznova potvrđuje i aktualno suđenje za Fimi mediju. Dapače, i nakon pravomoćne presude Upravog suda, umjesto da ugasi Osječku televiziju, što im je bila dužnost prema zakonu, Vijeće ponovno čini kazneno djelo, omogućuje toj televiziji da i dalje funcionira te raspisuje novi natječaj. Nakon toga podnio sam prijavu za nadoknadu štete, koju sam u prvostupanjskoj presudi i dobio, i to u punom zatraženom iznosu, od 2,8 milijuna kuna. Naravno, druga se strana žalila, no ne na bit presude, nego na ingerenciju plaćanja - treba li odštetu isplatiti tijelo koje je donijelo protuzakonitu odluku ili njihov osnivač, RH" zaključuje Živčić, u Glasu Slavonije.

Đapić priča gluposti, domena je moje privatno vlasništvo i nema veze sa uredom u Bruxellesu

Riječ je o jednoj od nekoliko domena koje sam kao privatna osoba i državljanin EU-a (Ribić ima dvojno, hrvatsko i talijansko državljanstvo) za 50-ak eura zakupio prije nekoliko godina.  Đapić priča gluposti, domena nema nikakve veze s Uredom u Bruxellesu, tvrdi Stjepan Ribić. Upitan zašto se u registraciji domene pojavila adresa briselskog ureda, odgovara kako je to "bila neka greška" koja je jučer ispravljena - sada je uz domenu Ribićeva talijanska adresa. Domenu sam uslužno prepustio svome prijatlju, odnosno njegovoj tvrtki. Želio je eu domenu koju nije mogao dobiti s obzirom na to da još nije državljanin Unije", zaključuje Ribić u svojoj izjavi za Glas Slavonije.