Svijet

POREZNE OAZE

Svijet potresa 'Offshore Leaks'

Međunarodna novinarska istraga omogućila je uvid u 2,5 milijuna tajnih dokumenata, dogovora iz kojih je vidljivo izbjegavanje plaćanja poreza diljem svijeta.

Novac   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Media Servis

Međunarodna novinarska mreža prikupila je 2,5 milijuna dokumenata s podacima o više od 120.000 offshore kompanija, odnosno o dogovorima između političara i drugih svjetskih financijskih moćnika koji su ogromne svote pohranili na tajne račune u 'poreznim rajevima'. Informacije o oligarsima, biznismenima i političarima sa spiska počeli su otkrivati Londonski Guardian, minhenski Süddeutsche Zeitung, njemačka televizija NDR, Washington Post, francuski Le Mond, a informacije se većinom odnose na britanske Djevičanske otoke.

Radi se o najvećoj međunarodnoj novinarskoj suradnji u povijesti, a na CD-ima koje je mreža prikupila nalaze se važni podaci koji sve razotkrivaju. U istrazi je sudjelovalo 86 novinara iz 46 zemalja, a podaci se odnose na razdoblje unazad 30 godina. Obujmom su 160 puta veće od količine povjerljivih informacija koje je WikiLeaks 2010. objavio o State Departmentu. Među otkrivenim su suradnik francuskog predsjednika Hollandea, ruski oligarh Michail Friedman, kćeri azerbajdžanskog predsjednika, a ima imena i iz Hrvatske, Srbije i BiH. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac istaknuo je kako su naše financijske vlasti koordinirane te imaju rješenja za takve probleme.

"Ministarstvo financija, Porezna uprava i Ured za sprečavanje pranja novca zajedno rade i koordinirani su kod tih aktivnosti. Ne bih govorio jesu li pronađeni neki ili nisu. Htio bih napomenuti da Ministarstvo financija mijenja strategiju nadzora i tu će biti značajnih promjena već u ovoj godini, a efekte ćemo vidjeti već početkom sljedeće godine", kaže Lalovac.