EU

EU IZBORI

Važno je da građani izađu na prve hrvatske euroizbore

Na tribini o prvim hrvatskim izborima za Europski parlament naglašena je važnost izlaska građana da izaberu predstavnike u ovoj instituciji.

Izbori za EU parlament održat će se 14.travnja   FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Tribina u organizaciji nevladine udruge Cenzura plus okupila je neke od zatupnika s promatračkim iskustvom u Europskom parlamentu i predstavnicima ministarstva i europskih institucija. Pomoćnik ministrice vanjskih poslova Hrvoje Marušić istaknuo je važnost izbora, ali i što boljeg informiranja građana zašto bi trebali glasovati. Marušić kaže da zbog političke apatije ne očekuje velik odaziv, ali to ne umanjuje važnost.

"Važnost je, naravno, općenito aktivne participacije naših građana u političkom životu pa tako i na ovim izborima. Našim građanima moramo pojasniti da kroz izlazak i odabir kvalitetnog kandidata mogu zaista doslovno utjecati na vlastite živote, ne preneseno. U ogromnom dijelu zakonodavstvo koje se donosi u Bruxellesu utječe na naše živote."

Šef Delegacije Europske Unije u hrvatskoj Paul Vandoren rekao je da nakon izvješća EK i ratifikacije u slovenskom parlamentu Hrvatska ima 99.9 posto članstvo u džepu. Rekao je da od građana očekuje da izađu na izbore i glasuju u onom broju kao na referendumu o pristupanju.

"Ovo je još jedna prilika da Hrvatska potvrdi predanost punopravnom članstvu EU i da igra punopravnu ulogu u radu europskih institucija."

HDZ-ov kandidat za eurozastupnika i promatrač Andrej Plenković zamjerio je vlasti na dutumu izbora i malkoj kampanji za motivaciju građana. On i SDP-ov eurokandidat Danijel Mondekar kaže da su pred zastupnicima nove dužnosti.

"Oni koji budu izabrani 2014-2019. imat će jednu dugoročniju prigodu da svoj europski angažman za Hrvatsku i hrvatske građane pokušaju na najkbolji način profilirati i iskoristiti", rekao je Plenković

"Mi očekujemo da će se od sljedeće i ove godine barem trećina zastupnika uključiti u europske poslove hrvatskog sabora."

Predstavnica Europskog parlamenta Violeta Staničić kaže da je u Zagrebu otvoren ured Europskog parlamenta koji će građanima ponuditi jednostavniju komunikaciju, ali i sve informacije o radu parlamenta i zastupnika. Svi okupljeni pozvali su građane da u što većem broju izađu na izbore za EP.