Crna kronika

NAJGORE PROŠLO

Normalizira se stanje na sisačkom području i u dolini Neretve

Na sisačkom području situacija se normalizira. Vodostaj Kupe je u opadanju, dok je Sava nizvodno od Siska u blagom porastu.

Do nekih se može samo čamcima.   FOTO:Nikola Ćutuk/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Najgore je prošlo, na sreću bez ljudskih žrtava i velikih stradanja", rekla je sisačko-moslavačka županica Martina Lovrić-Merzel, te naglasila:

"S obzirom da su velike poljoprivredne površine pod vodom, očekujem da, čim se počne povlačiti voda, načelnici i gradonačelnici proglase elementarnu nepogodu zbog zakonskih mogućnosti. Da se može napraviti prava procjena šteta. Znamo da će se te štete nadoknaditi iz državnog proračuna i da možemo ljudima, rekla bih, što bolje, brže, što kvalitetnije ljudima pomoći da saniraju te štete koje su nastale", istaknula je Lovrić-Merzel.

Najkritičnije je područje oko Jasenovca gdje je 30-ak obitelji odsječeno i do njih se može samo s čamcima.

"Sutra ću poslati pomoć, pakete za te obitelji. Vidjet ćemo s gorskom sužbom koja je inače tamo na terenu da se i to preveze i naravno da ćemo biti u kontaktu i s načelnicom", poručila je sisačko-moslavačka županica.

Voditeljica 'Banovine' Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda u Sisku Tatjana Dovranić-Kardaš je izvijestila kako je do sada podijeljeno više od 50.000 komada vreća za obranu od poplava.

"Danas je u tijeku nova podjela vreća gradu Sisku za područja ugrožena porastom voda u Odranskom polju i naseljima i selima Greda, Staro Pračno i Stupno. Negdje oko 250 ljudi Hrvatskih voda i licencirane tvrtke sudjeluju u aktivnim mjerama obrane od poplava, tu ne računamo vatrogasne postrojbe i aktiviste mjesnih odbora", rekla je Dovranić-Kardaš.


Normalizira se stanje i u dolini Neretve, koja je zbog obilnih kiša ponovno bila poplavljena. "Vodostaj Neretve pao je za pola metra", rekao je Media servisu gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo.

"Rječica Norin se jutros od četiri sata počela vraćati u Neretvu, znači desno zaobalje se počelo prazniti. Na terenu gdje su poplavljene ulice i kuće je pala za dva ili tri centimetra jer je to ogromna površina", kazao je Jambo.

Za poplave je optužio direktora hidrocentrale u susjednoj BiH Nikolu Krešića.

"Koji nije htio isključiti reverzibilnu hidrocentralu Čapljina u Svitovi. Ispuštao je svaku sekundu 180 kubika. Inače, kad je protok Neretve u Metkoviću 1400 kubika u sekundi, on ju mora isključiti. Ili druga varijanta. Po pravilniku kad je kvota jezera Hutova blata 5 metara, također je mora isključiti. On je imao 5,12 i 5,13 metara. Nažalost, ovaj put je potopio profit Elektroprivrede Herceg Bosne", rekao je Stipe Gabrić, koji unatoč najavi novih padalina, smatra da je najgore prošlo.

"Hvala Bogu poplava nije onakva kakva je bila prije dvije godine. Imamo određen broj obiteljskih kuća i gospodarskih objekata koji je pod vodom, praktički cijela desna strana Metkovića. Ali prošli smo ovaj put solidno", zaključio je gradonačelnik Metkovića.