Svijet

NA RUBU NOVOG RATA

CNN objavio simulaciju nuklearnog napada Sjeverne Koreje!

Stanje na korejskom poluotoku sve je napetije. Sjeverna Koreja premjestila je projektile i odobrila napade na SAD, koji su poslali svoje rakete u obranu vojnih baza.

Ilustracija   FOTO:Screnshot Youtube
Piše: Media Servis

[12:30]
Nakon što je vojska Sjeverne Koreje objavila kako je dobila dozvolu za napad na SAD, CNN je objavio video u kojem se objašnjava mogući scenarij toga napada.

Ukoliko uopće dođe do rata, umirovljeni general James Marks uvjeren je da  se neće proširiti izvan granica Korejskog poluotoka.


Sjedinjene Države najavile su da će uskoro poslati svoj sustav obrane od projektila u obranu svoje pacifičke vojne baze Guam. Inače sjevernokorejska strana razmjestila je projektile srednjeg dometa uz istočnu obalu, ne zna se je li riječ o vježbi ili još jednom pokazivanju snaga. Iako analitičari niječu postojanje tehnologije kojom Sjeverna Koreja može gađati američko kopno, projektili srednjeg dometa mogu dohvatiti američke baze u regiji.

"Pojačana opasna retorika i neki potezi koje su poduzeli predstavljaju stvarnu i jasnu opasnost i prijetnju interesima naših saveznika Južne Koreje i Japana. Također i prijetnja koju je sjevernokorejska strana jasno izrekla Guamu, Havajima i zapadnoj obali Sjedinjenih država",
izjavio je američki ministar obrane Chuck Hagel.

Proturaketni štit trebao bi biti na mjestu za nekoliko tjedana uz dodatak ratnih brodova poručio je Pentagon.

Sjeverna Koreja i dalje brani ulazak južnokorejskih radnika u zajedničku industrijsku zonu na granici. Pyongyang je napetosti pojačao i najavom oživljavanja nuklearnog reaktora, ali stručnjaci upozoravaju kako su za njegovo pokretanje potrebni mjeseci, a proizvodnju nuklearnog projektila godine.