Ostalo

POLJOPRIVREDNICI NEZADOVOLJNI

Zakon o poljoprivrednom zemljištu znači propast za OPG-e

Novi zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu i dalje izaziva veliko nezadovoljstvo kod poljoprivrednih proizvođača.

Josip Tomičić   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Članovi udruge poljoprivrednika i obrtnika «Brazda» iz Đakova upozorili su danas konferencijom za novinare kako novi zakon ide na štetu OPG-ima, dok će koristi imati velike tvrtke.

Dogodilo se upravo ono čega smo se i pribojavali, a to je da će se bodovanje ponuda za državno poljoprivredno zemljište urediti uredbom Vlade, upozorio je član udruge Brazda i vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Josip Tomičić. Iz Vladinog prijedloga te uredbe vidljivo je kako je ona nepovoljna za poljoprivredne obrte i OPG-e jer im daje vrlo male ili nikakve prednosti u odnosu na velike tvrtke, ali i tvrtke kojima poljoprivreda čak i nije osnovna djelatnost, kazao je Tomičić.

"Vidimo da se samo jednim potpisom kod javnog bilježnika i promjenom na trgovačkom sudu svaka firma može registrirati kao da je poljoprivreda osnovna djelatnost i uz zaposlenike i mehanizaciju koju eventualno ima od prije i uz eventualno zaposlene doktore i magistre znanosti što se isto boduje puno više od inžinjera i srednje škole mogu doći u prioritet na tablama koje rade poljoprivrednici"- rekao je Tomičić

Poljoprivredni proizvođači upozoravaju i kako zakon nije precizno napisan što ostavlja prostora zlouporabi pri dodijeljivanju bodova. Protive se i tome da sve odluke o državnom poljoprivrednom zemljištu u cijeloj Hrvatskoj donosi jedna komisija u Zagrebu. Kažu i kako bi pri bodovanju veći značaj trebali dobiti lokalni OPG-i, te kako je to temelj Europske poljoprivredne politike.

"A ne da se događa da firma iz Splita dobiva zemlju u Lici i Slavoniji pa vidimo sada u medijima kako završava stoka kojoj gazda živi tristo kilometara dalje."-izjavio je Tomičić.

Ono što zabrinjava poljoprivredne proizvođače je i što oni koji imaju poreznog duga mogu ravnopravno sudjelovati na natječaju za poljoprivredno zemljište s urednim platišama koji nemaju ni jedan bod prednosti pred dužnicima. U udruzi «Brazda» zbog svega ovoga upozoravaju kako bi novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu mogao značiti propast za dio obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja bi preko noći mogla ostati bez zemlje koju su obrađivali godinama.