Ostalo

NOVI PORAST VODOSTAJA

Vodni val stigao do Siska, vodostaji rastu

Visoki vodni val stigao je na sisačko područje. Vodostaj Save u obližnjem Crncu iznosi 763 centimetra, no dobra je vijest da je Sava u uzvodnom Dubrovčaku počela lagano opadati. Stanovnici Siska očekuju i vodni val Kupe, no ne očekuju se veći problemi.

Zečiji nasip   FOTO:Marijan Susenj/Pixsell
Piše: Media Sevis

Zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Agan Velić ističe kako je situacija na sisačkom području pod kontrolom.

"Ovaj vodni val koji je prošao Savom nije napravio nikakve dodatne probleme. Nama trenutno više radi probleme što Odra raste uzvodno, pa u Žabnom vodimo bitku da obranimo neke kuće koje su napravljene blizu Odre. Vrše se ispumpavanja i pojačavamo zečje nasipe", istaknuo je Velić.

Visoki vodni val Kupe na sisačkom području očekuje se poslijepodne, no procjenjuje se kako će ga Sava moći prihvatiti bez prelijevanja preko nasipa.

"On bi morao biti unutar korita, jedino što će mjestimično još trebati je malo pojačati ove zečje nasipe", rekao je Velić.

Zoran Đuroković iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda ističe kako će naredna dva dana na sisačkom području vodostaji stagnirati, no upozorava.

"I nadalje će vodostaj rasti na području Jasenovca. Sve su to jako visoki vodostaji, i na području Siska i Jasenovca, i nužno je budno motriti i po potrebi vrlo brzo reagirati na pojave eventualnih nestabilnosti nasipa", poručio je Đuroković.

Vodostaj rijeka Plitvice i Bednje u Varaždinskoj županiji u laganom su padu, no i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave.

U općini Dubrava, nedaleko od Vrbovca, zbog obilnih kiša i izlijevanja rijeke Česme pod vodom se našlo desetak kuća u selu Kostanju.