Osječko-baranjska

RURALNI RAZVOJ

Osječko-baranjska županija ima najveće mogućnosti za povlačenje europskoga novca!

U Osijeku je danas održana zadnja javna rasprava o mogućnostima novoga Programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Naime, do kraja je ove godine na snazi IPARD program, koji se gasi nakon ulaska Hrvatske u EU te nam se otvara Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, u kojemu će Hrvatskoj biti na raspolaganju 333 milijuna Eura.

Ilustracija   FOTO:Marijan Sušenj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Program je predstavio Tugomir Majdak, načelnik Sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU u Ministarstvu poljoprivrede, koji je istaknuo kako je Osječko-baranjska županija najveći kapacitet za povlačenje novca iz fonda za ruralni razvoj, te je kao takva ostavljena za kraj održavanja javnih rasprava po hrvatskim županijama. 

'Osječko-baranjska županija je pokazala da ima i  najveći potencijali i u pretpristupnim fondovima, što se vidi i po tomu što ima najviše prijavljenih projekata. Tu su i snažni kapaciteti za nastavak takvoga trenda i u Fondu za ruralni razvoj', rekao je Majdak.  

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić istaknuo je da je odgovornost za donošenje kvalitetnoga Programa, prije svega, na Ministarstvu poljoprivrede koje predlaže mjere. 

'Program mora biti u funkciji razvoja sela i ruralnoga razvoja, mora obuhvatiti navodnjavanje, vodoopkrbu, odvodnju, turizam, nerazvrstane ceste i ulaganje u mehanizaciju. Osječko-baranjska županija pripremila je dodatne prijedloge za razvoj slavonsko-baranjskoga sela te vjerujem da ćemo, zajedno s Ministarstvom, stvoriti dobre uvjete da u sljedećih sedam godina povučemo sav novac koji nam bude na raspolaganju', rekao je Šišljagić.

'Mi u ovim sredstvima vidimo priliku za razvoj svakog našeg sela, svakog naselja i  općine i, ukupno, za razvoj ruralnoga prostora. Spremni smo osigurati potpore i financijska sredstva kako bi svi bili spremni za javljanje na natječaje i osiguravanje europskoga novca. Jer, svaki Euro  i svaka kuna koji dođu na naš prostor unaprijedit će kvalitetu života ruralnoga prostora, što je i do sada bila strateška odrednica Županije', rekao je Željko Kraljičak, zamjenik župana.

I sama je Osječko-baranjska županija zadnjih osam godina provodila više od 80 projekata u poljoprivredi, kao što su čišćenje kanala, sajmovi, podizanje nasada, aviogeneratori. 

'Najgore što možemo napraviti, a što su neke članice EU napravile, je odabrati mjere za koje nećemo moći iskoristiti novac. To se može dogoditi zbog nepoznavanja stanja na terenu i odabirom mjera zatražiti dokumentaciju u natječaju koju naši korisnici neće moći ispuniti, a jedna od njih može biti legalizacija poljoprivrednih objekata.Imamo li  mjeru koja zahtijeva čiste papire, onda nećemo iskoristiti novac iz te mjere i ostat će nam neiskorištena sredstva za te namjene', upozorio je Kraljičak.