EU

I OSMI SASTANAK BEZ USPJEHA

Nema dogovora Beograda i Prištine

BRUXELLES - Osmi po redu sastanak Srbije i Kosova završio je u Bruxellesu nešto iza ponoći bez dogovora.

Hashim Thaçi   FOTO:Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Piše: Media Servis

Srbija inzistira da zajednica srpskih općina ima nadležnosti u pravosuđu, policiji i prostornom planiranju, kao i da na području na kojem žive Srbi, ne bude kosovskih snaga sigurnosti, dok je Kosovo ustrajno u stavu da zajednice srpskih općina ne mogu imati izvršne i zakonodavne ovlasti jer to nije u skladu s ustavom Kosova.

Premijer Srbije Ivica Dačić je nakon cjelodnevnih pregovora koji su trajali oko 14 sati, izjavio kako je bilo nemoguće pronaći dogovor s njegovim kosovskim kolegom, Hashimom Thacijem.

"Razgovori su bili teški i iscrpljujući, ne po tonu, nego po onome što se dobiva i gubi, po posljedicama. Nadležnosti su najveći kamen spoticanja. Ovo nije kraj razgovora, predstoje nam razgovori u Beogradu", rekao je Dačić novinarima u Bruxellesu, prenosi B92.

Dačić je naglasio i da je delegacija Srbije tijekom razgovora bila jedinstvena, kao i da je u jednom trenutku Aleksandar Vučić ponudio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika srbijanske Vlade, koju, kaže, nije prihvatio. Dačić je rekao i kako unatoč tome što nema dogovora i što su im stajališta još uvijek različita, ima dosta napretka u razgovorima, koji su bili konkretni i koji će se uskoro nastaviti.

Thaci je novinarima u Bruxellesu rekao da su iznijeli prijedlog koji bi integrirao sve građane, uključujući i etničke Srbe u život na Kosovu, ali su naišli na oklijevanje na srpskoj strani. Nada se da bi sporazum mogao biti postignut sljedeći tjedan.