Osječko-baranjska

VOLIM SE GIBAT, GIBAT!

Prstenastorepi lemuri konačno u osječkom Zoo vrtu

Mališani ih zasigurno dobro poznaju iz dugometražnog hit-crtića 'Madagascar', točnije kao Kinga Juliana koji neumorno pleše i pjeva 'I like to move it, move it!', odnosno 'Volim se gibat, gibat!'.

Prstenastorepi lemuri
Piše: Republika.eu

Grupa od šest predstavnika ove vrlo atraktivne i do sad neviđene vrste u Osječkom ZOO vrtu (od toga 3 mužjaka i 3 ženke) stiglo je u Osijek 04. prosinca prošle godine iz Nizozemskog ZOO Rhenen kao poklon. 

Inače, prstenastorepi lemur (Lemur catta) je veliki polumajmun koji pripada porodici Lemuridae. Živi samo na Madagaskaru. Zbog stalnog gubitka staništa, ovi lemuri su ugrožena vrsta, iako su najbrojniji od svih lemura u zoološkim vrtovima gdje se uspješno razmnožavaju.

Većinom su  sive  boje sa bijelim krznom sa unutrašnje strane. Imaju usko lice bijele boje sa crnim šarama oko očiju i crnu njušku nalik lisičjoj. Njihova glavna odlika jest dugačak, kitnjast, crno-bijeli rep. Kao i ostali lemuri i prstenastorepi imaju duže i veće stražnje udove od prednjih. Dlanovi i tabani su obloženi mekom kožom. Imaju tanke prste na kojim se nalaze ravni, oštri nokti. Ovi lemuri imaju pandže na drugom nožnom prstu koje imaju ulogu u čišćenju krzna. Mlade jedinke imaju plave oči, dok su oči odraslih upadljivo žute boje. Odrasli dostižu dužinu tijela do 46 centimetara i težinu do 2.7 kg. Repovi su im duži od tijela i mjere do 56 cm.

Prvenstveno se hrane voćem (70%), ali mogu jesti i lišće, biljni sok, koru drveta i cvijeće. U osječkom ZOO vrtu svakodnevno jedu, kao i ostali majmuni, crni čaj s medom, jedu kuhani batat, kukuruz šećerac, kikiriki, mrkvu, grožđice, lješnjake, bademe, orahe.

Prstenastorepi lemuri žive u jugozapadnom dijelu Madagaskara. Nastanjuju listopadne šume, te šume koje rastu duž obala rijeka. Neki naseljavaju i mokra šipražja gdje nema puno drveća. Ovi lemuri zahtijevaju život u netaknutim šumama, tj. u onim šumama gdje nema ljudskih aktivnosti.

Prstenastorepi lemuri su dnevne životinje i žive podjednako i na kopnu i na drveću. Formiraju grupu od po 25 jedinki. Društvena hijerarhija je određena spolom. Ženke su dominantne nad mužjacima i nastoje da mužjaci budu udaljeniji od grupnih aktivnosti. Mužjaci se smjenjuju među grupama na otprilike svakih 3 i pol godine. Teritorij im se obično preklapa sa teritorijima drugih grupa lemura. Vrijeme provode na kopnu najviše od svih ostalih vrsta lemura.

Sezona razmnožavanja traje od travnja do lipnja, kada je ženka „u tjeranju" otprilike 24-28 sati. Trudnoća traje oko 146 dana, kada se rađa jedno ili dva mlada. Mladunčad počinje jesti čvrstu hranu poslije dva mjeseca života, a poslije pet mjeseci su potpuno odgojeni. Mužjaci dostižu spolnu zrelost sa 2 i pol godine, dok ženke već sa 19 i pol mjeseci.

Posjetitelji će ih u osječkom ZOO vrtu moći vidjeti čim se stvore uvjeti, odnosno kad temperatura zraka skoči na plus 18, mora biti sunčano i bez kiše. Bit će smješteni na otoku Madagaskaru na velikom jezeru do ljeta, gdje im je trenutno u izgradnji nova zimska nastamba.