Osječko-baranjska

OSIJEK

Autizam treba sustavno rješenje

U Hrvatskoj danas živi oko osam tisuća osoba s autizmom. Skrb o njima manje-više funkcionira dok su djeca, no briga državnih institucija izostaje kada postanu odrasle osobe. Stoga, autizam treba sustavno rješenje, poruka je današnjeg Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji je obilježen i u Osijeku...

Obilježen Svjetski dan autizma   FOTO:osijek.hr
Piše: Media Servis

"Naša djeca za sada imaju defektološki i logopedski tretman, ali raštrkano na 'sto mjesta'. Kao odrasle osobe koje nisu sposobne za samostalno življenje, nemamo riješene zajednice. Bilo bi idealno da postoje stambene zajednice gdje bi mogli biti kasnije kada budu samostalno, odnosno gdje bi mogli provoditi svoje slobodne vrijeme dok odrastaju. Kada završe školovanje, naša djeca završe bez prostora u kojem mogu boraviti", rekla je tajnica osječke udruge Dar Snježana Ferko upozorava na svakodnevne prepreke.

U Osijeku je održana tribina o aktivnom uključivanju invalida u zajednicu pod nazivom Mi živimo u zajednici s vama. Cilj je tribine upoznati se s pozitivnim stranama uključivanja invalida u svakodnevicu, kaže predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Suzana Tretinjak.

"Ova tribina je zamišljena na način da se prezentiraju mjere koje su poduzete za aktivno uključivanje osoba s invaliditetom u život u zajednici. Znači, mi hoćemo ovdje govoriti o pozitivnim pomacima za život osoba s invaliditetom, a cilj nam je tribine da utvrdimo koje su to mjere koje još trebamo poduzeti da bi se oni još više uključili u život u zajednici", istaknula je Tretinjak.