Svijet

REGIJA

Nova runda pregovora Beograda i Prištine

U Bruxellesu je počela osma runda pregovora Beograda i Prištine. Ni jedna ni druga strana za sad ne žele popustiti.

Hasim Tachi   FOTO:Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ključno pitanje je autonomija Srba na Kosovu i Metohiji, a prva će o gorućim temama govoriti delegacija Srbije koja je danas stigla u pojačanom sastavu s potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, potpredsjednicom zaduženoj za eurointegracije Suzani Grubješić, te šefom diplomacije Ivanom Mrkićem.

Kosovski premijer Hasim Tachi uoči sastanka novinarima je poručio da kosovska strana neće prihvatiti ništa izvan kosovskog Ustava. "Spremni smo za dijalog, ali nećemo mijenjati stav. Kosovo je na dobrom putu prema integracijama, ja sam spreman na dogovor, ako za njega bude prilike", rekao je Tachi. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić jučer je izjavio kako novi sastanak neće donijeti konačno rješenje za položaj Srba na Kosovu. Vjerojatno će biti potreban još jedan krug pregovora, no posao mora biti gotov do 16.travnja kad bi Europska komisija mogla imati datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom i otvaranje pregovora o pridruživanju s Kosovom.

"Ekonomski- teško će biti ako ne otpočnemo pregovore s Europskom unijom. Ljudski i moralno- teško će biti objasniti da zbog pregovora ste spremni da svoju zemlju tretirate kao nešto što je na predaju, prodaju", izjavio je srbijanski predsjednik Nikolić.