Požeško-slavonska

PRIREDBA "KOMUŠANSKO PRELO"U POŽEŠKOJ KOTLINI

Bosanski običaji u požeškom kraju

Pokrovitelji priredbe bili su Požeško-slavonska županija i općina Brestovac, a posjetitelji i brojni gosti, među kojima su bili zemljaci pristigli iz Austrije, Njemačke i drugih zemalja, kao i oni iz RH, kušali su izvorne specijalitete.

Srednje selo, Pleternica - Raseljeni Bosanci iz župe Komušina održali su 2. Komušansko sijelo.   FOTO:Dušan Mirković/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Više stotina nekadašnjih žitelja župe Komušina pokraj Teslića (BiH) okupilo se na tradicoonalnoj priredbi "Komušansko prelo" koju je u dvorani "Bijela kuća pokraj Pleternice organizirala Udruga Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca. Ona okuplja raseljene stanovnike komušanskog kraja kojih se najveći dio u Požeškoj kotlini naselio nakon progonstva tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Pokrovitelji priredbe bili su Požeško-slavonska županija i općina Brestovac, a posjetitelji i brojni gosti, među kojima su bili zemljaci pristigli za Uskrs iz Austrije, Njemačke i drugih zemalja, kao i onii raznih dijelova RH, kušali su izvorne specijalitete starog kraja.

Sudionioke je pozdravio potpredsjednik udruge Jozo Ilić, a nakon pozdravnih riječi umirovljenog generala Alojza Tomaševića i zamjenika požeško-slavonskog župana Ferdinanda Trohe priredbu je otvorio načelnik brestovačke općine Zdravko Mandić.

Tijekom cjelovečernjerg programa bogatstvo izvornih nošnji i običaja komušanskog kraja pokazali su folkloraši KUD "Usorski izvori" iz starog kraja, domaće KUD Komušina iz Brestovca, a predstavili su se izvorni pjevači braća Vidović sa pjesmama uz violinu i šargije, te izvođači narodnih pjesama Anto Ilić Olja, Mirko Ilić i Danko Franić, javlja Večernji list. 

IZVOR: Večernji list