Nogomet

UEFA SUCIMA

Prekidajte utakmice zbog rasizma!

Odzvonilo je rasističkim uvredama na nogometnim stadionima. Bar tako misli UEFA koja je poslala cirkularno pismo svim sudačkim organizacijama i internacionalnim sucima u kojem se preporučuje da se prekinu nogometne utakmice ukoliko dođe do rasističkih ispada i za to će imati punu podršku.

Mateo Beusan   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Mateo Beusan, bivši međunarodni djelitelj nogometne pravde, smatra da je to pucanj u prazno.

"Nisam baš siguran da će se nešto posebno događati. Ovo novo cirkularno pismo koje je prije tri dana sletilo u sve nogometne situacije diljem Europe je u stvari isto pismo koje je upućeno prije četiri godine", rekao je Beusan.

"Imali smo svježi primjer na utakmici Hrvatska - Srbija gdje je bilo vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, a policija je rekla da će se prekidati susret ako do toga dođe", podsjetio je Beusan.

"Tko bi prekinuo tu utakmicu u onakvoj atmosferi, onakvoj važnosti ako se to ponovi 4-5 puta. Mislim da su to ipak nekakve iluzije, a da je ovo sada svojevrsno pooštrenje. Kao što su nas i Srbiju pritisnuli s nekakvim žutim kartonima glede utakmica da moramo biti dobri, da je ovo možda malo jača preventiva da ne dođe do eskalacija"

U rezoluciji se pozivaju igrači i treneri da javno kritiziraju izgrednike bez obzira jesu li to njihovi suigrači ili navijači.

"Prije 3-4 mjeseca smo bili svjedoci da je u Italiji prekinuta jedna utakmica zbog vrijeđanja pa su nakon toga nastale polemike. Pola igrača iz iste momčadi su govorili da je njihov igrač, koji je napustio teren, u pravu. Druga polovica je govorila da nije, da se mora suzdržati i tako dalje, tako da nisam siguran da će to naići na plodno tlo"

Zanimljivo će biti pratiti razvoj događaja s onim sucem koji prvi prekine utakmicu na natjecanju pod okriljem UEFA-e, zaključio je Beusan.

"Zamislite utakmicu Real-Galatasaray i da tu utakmicu sudac prekine. Što mislite kako bi to izgledalo? Volio bih vidjeti tog suca koji će tu utakmicu prekinuti. Ili će visiti kao Pedro ili će biti heroj. UEFA će stati iza njega, to nije sporno, ali hoće li taj čovjek do kraja života imati više mira", pita se Beusan.