Osječko-baranjska

SKANDALOZNO

Osječko-baranjska županija ostaje bez ortodontske ordinacije!?

Krajem ove godine Osječko-baranjska županija će ostati bez jedinoga ortodonta, a djece koja su u terapiji čak je 900.

Piše: Republika.eu / STV

Dom zdravlja Osijek već se dugo bori za specijalizaciju ortodonata s ovoga područja, ali Zagreb, gdje je to jedino moguće,  te zahtjeve ignorira.

Prošle su godine zatvorene dvije ortodontske ordinacije u Osijeku, jer su liječnici morali u mirovinu. Još jedan odlazi krajem ove godine, jer prema čvrstom stavu ministarstva više ne smije raditi, unatoč želji i potrebama.

- Mi smo sad evo bili i jesmo u kontaktima s HZZO-om da vidimo kako to riješiti. Mi konkretno odlaskom dr. Šerića u mirovinu ostajemo na nula ortodonata u županiji - kaže Mirosla Sikora predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine Osijek.

Osječko-baranjska županija dobila je krajem prošle godine, nakon dugo traženja, dvije specijalizacije iz ortodoncije.

- Nakon 25 godina moram napomenuti što Dom zdravlja nije dobio ni jednu specijalizaciju, a konstantno smo tražili. Jedna kolegica je započela specijalizaciju krajem godine, za drugu imamo najave da bi trebalo biti tijekom ove godine, ali o tom potom

Specijalizacija traje tri godine. Da se premosti ta praznina, Dom zdravlja je pokušao doći do modela suradnje s privatnicima, ali to, po svemu sudeći, pada u vodu.

- Ja jesam svjestan da treba poštovati neke zakonske regule, ali ako je tu troje ortodonata koji su spremni nastaviti raditi iz mirovine, a potrebe su zaista velike, možda bi trebalo napraviti iznimku - naglašava Sikora.

HZZO svojim odlukama sam sebi povećava troškove, jer djeca imaju pravo na ortodontsku terapiju, što znači da će morati pokrivati njihove putne troškove u Zagreb ili negdje drugdje. Ortodonata na tržištu rada jednostavno nema i nitko se ne javlja na natječaje koje Dom zdravlja Osijek redovito raspisuje. Sikora kaže da se mora početi razmišljati o uvozu gotovih ortodonata , primjerice, iz Srbije, Bosne, Rumunjske i Bugarske, što će biti i lakše ulaskom u Europsku uniju.