Osječko-baranjska

TRADICIJA

Kako se Uskrs nekada obilježavao u Slavoniji?

Slavonci oduvijek slove kao veliki tradicionalisti. Kaže se, vole tradicionalne vrijednosti i teško ih se odriču. No je li to tako i po pitanju uskrsnih običaja? Koliko mladi drže do starih običaja i znaju li ih uopće te kako je obilježavanje Uskrsa nekada izgledao...

Pisanice   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Nekad se slavilo više u miru većem, zajedništvu, slozi. Danas je to sve nekakva brzina, ljudi nemaju vremena, a osjeća se besparica. Običaji su bili da se nosilo jelo na posvećenje - šunka, jaja, luk, kolači, kruh, što se i danas tako održava"

"Na Veliki četvrtak su se vezala zvona u crkvi. Veliki petak je bio neradni dan i post. Na Veliku subotu se priređivalo posvećenje - kuhala se šunka, jaja i sve se pripremalo za posvećenje za u nedjelju kada se hrana nosila u crkvu na blagoslov"

Simbol Uskrsa su i šarana jaja. Kako se to nekada radilo?

"Prvo vežem u čarapu djetelinu, a stavim pokoji cvijet i onda skuham u luku te onda s voskom našaram. Tako sam i prije, a tako radim i danas"

Čega se najviše stariji Slavonci sjećaju iz svog djetinjstva?

"Onda se dobilo jaje, naranču, smokvu ili jabuku. Toga nije bilo kao sada. Djeca kao djeca - veselila su se svakom rođendanu, Božiću ili Uskrsu"

Drže li mladi do običaja i kako to izgleda danas?

"Danas mladi najviše uzmu sirnicu, jaja, nije kao prije. Došla su sada teža vremena, ali opet se pripremi koliko tko može"

A što Uskrs znači najmlađima?

Za sam kraj svima Vam želimo.

"Darovi koje donosi zec"