Ostalo

MILJENIĆ NAKON IZVJEŠĆA EK

Sada nas čeka reorganizacija sudske mreže

Hrvatska je ispunila sve uvjete za ulazak u Europsku uniju - poručio je ovog tjedna sa svečane sjednice Vlade povjerenik za proširenje Europske komisije Stefan Füle. Izvješće se odnosilo na tri poglavlja europske pravne stečevine - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost. Upravo je Pravosuđe i najteže poglavlje, a na čemu još trebamo raditi doznala je Željka Gulan...

Ministar pravosuđa mr. sc. Orsat Miljenić   FOTO:Marko Prpic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Hrvatska je pokazala sposobnost da ispuni sve druge obveze na vrijeme prije pristupanja, a tamo gdje je to potrebno, planovi su dostupni i bliže se dovršenju za završetak preostalog posla, uključujući i borbu protiv korupcije. Tako je opisao povjerenik Füle napore Hrvatske, na oduševljenje premijera i članova Vlade. Pozitivne poruke primljene su na znanje, no sada nema opuštanja - poručeno je sa sjednice. A da je posao bio itekako opsežan svjedoči upravo ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji u razgovoru za Media servis kaže - bilo je izuzetno teško, ali je time zadovoljstvo veće.

"I ponos. Ponosan sam što smo to napravili, ali bitno je reći da su to napravili svi ljudi koji rade u pravosuđu. To nije napravljeno zadnjih godinu dana, počelo je recimo 2004. godine. Silnim trudom svih - sudaca, državnih odvjetnika, službenika, mi smo došli do ovoga", zadovoljan je ministar.

Zadnja godina dana je u svemu bila vrlo teško jer izvješće u 4. mjesecu nije bilo toliko pozitivno i ostalo je manje od godinu dana za napraviti sve što treba. Ipak Miljenić ističe da ono što je tražila Komisija i ono što je ova Vlada imala u svom planu rada kada je preuzela 'kormilo' se u potpunosti poklapalo.

"Čitav niz izmjena zakona. Nema bolje stvari nego kad vi mijenjate zakon, radite nešto i zapravo svi vam kažu - to je to, to je prava stvar. Jer nismo radili nešto što nam je nametnuto da bi to radili zbog izvješća ili bilo čega", kaže Miljenić za Media servis.

U izvješću je istaknuto i da treba uložiti još truda kako bi se nekažnjivost rješavala na nepristran način i kako bi se riješili svi zaostaci nakon rata. Miljenić kaže kako se procesuiranje ratnih zločina mora završiti, posebno radi nas samih i to bez obzira na nacionalnost žrtve ili počinitelja. S tim u vezi pojačana je i suradnja sa zemljama u regiji, a zbog razmjene dokaza i slično, ističe Miljenić.

"Postavili smo i pravila igre, očekujemo da ono što se napravilo i dogodilo na području RH da ćemo mi suditi. Isto tako očekujemo od Tribunala u Haagu, koji ima čitav niz dokaza i inicijativa ide u tom smjeru, da nam dostavi što više toga tako da možemo i to uključiti"

Sve što ćemo dalje raditi zapravo je nastavak onoga što smo počeli i to nije proces koji sutra staje jer nam je izvješće pozitivno, poručuje Miljenić. Želja je, kaže, 800 tisuća zaostalih sudskih predmeta smanjiti na 500 tisuća, odnosno osigurati građanima bolje pravosuđe.

"Jedan od najvećih zahvata koji nas čeka je reorganizacija sudske mreže. Imamo jako puno još uvijek malih sudova, negdje i s dva-tri suca i treba razmisliti hoće li takvi sudovi i dalje egzistirati ili ih treba okrupniti", najavljuje ministar.

Europska komisija Hrvatsku je prepoznala kao pravnu državu koja donosi dobra pravila i provodi ih, rekao nam je Miljenić osvrćući se na uvođenje dvojezičnosti.

"Tu je Zakon jasan, to će se provesti. Ne mogu reći točno kada, jer se sve još treba iskoordinirati. Možemo razgovarati o tome je li nešto nekad rađeno kod popisa ili slično, ja to pitanje uopće neću otvarati, ali dok je ovako... Jedan plus jedan daje dva", zaključuje ministar.

A kako sada stvari stoje, uvođenje dvojezičnosti pričekat će završetak lokalnih izbora.