Svijet

SRBIJA UKIDA PRETPLATU RTS-U

Što čeka Hrvatska?

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obavijestio autore Zakona o elektronskim medijima, o namjeri ukidanja pretplate RTS-u, te da Vlada Srbije ne dozvoljava uvođenje novih nameta građanima.

Piše: Republika.eu / Danas.rs

Mjesečna pretplata za Radio-televiziju Srbije biti će ukinuta, a javni servis ćeu naredne tri godine prijeći na financiranje iz republičkog proračuna! Nakon što se nedavno usprotivio prijedlogu da se pretplata za RTS naplaćuje preko poreza na imovinu, prvi potpredsjednik Vlade Srbije i predsjednik SNS Aleksandar Vučić odlučio je da će se taj javni servis Srbije u naredne tri godine financirati isključivo iz proračuna, piše beogradski Danas!

Kako objašnjava sugovornik lista, Vučić je obavijestio one koji sudjeluju u pisanju zakona o elektronskim medijima da pretplatu treba ukinuti i da ne treba uvoditi nove namete građanima, već da će se javni servis financirati iz državnog proračuna, dok se ne pronađe bolje rješenje.

Prema riječima izvora iz Vlade Srbije, nakon odluke da se javni servis financira iz državnog proračuna, ostaje se riješiti pitanje na koji način će biti zajamčena nezavisnost uređivačke politike RTS i RTV. Protiv ovog Vučićeva prijedloga su Republička radiodifuzna agencija (RRA), ali i generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić, koji je nedavno izjavio da bi „možda najbolje bilo da se javni servis u narednim godinama dijelom financira iz proračuna". Ranije je najavljeno da bi nacrt zakona o elektronskim medijima do kraja travnja trebao biti upućen na usvajanje Vladi Srbije.

U stručnoj medijskoj javnosti, međutim, postoji mišljenje da će se nakon tri godine proračunskog financiranja teško vratiti na sustav pretplate, ili drugi model plaćanja. Ne treba zaboraviti i da bi se ukidanjem pretplate ujedno i ispunilo obećanje naprednjaka, čiji su predstavnici u izbornoj kampanji najavljivali da će to učiniti kada dođu na vlast.

Očito stranka Aleksandra Vučića-SNS,-a se ima namjeru pridržavati predizbornih obećanja. Zašto to ne želi Zoran Milanović i „Kukuriku koalicija u Hrvatskoj, trebali bi ga upitati, ako nitko drugi onda hrvatski sindikati na ovogodišnjim najavljenim prvosvibanjskim masovnim prosvjedima.