EU

MILANOVIĆ

Onima koji blate izbore za Europski parlament pokažimo palac dolje

Premijer Zoran Milanović na početku sjednice Vlade osvrnuo se na predstojeće izbore za europarlament. "Učinimo sve da oni budu obilježeni, koliko je to moguće u ovoj krizi, i usprkos nastojanja nekih da ih crne i blate, da budu obilježeni konstruktivnim duhom i optimizmom i onime što ćemo raditi u Europskom parlamentu", poručio je Milanović..

Zoran Milanović na skupu "Hrabro u Europu"   FOTO:Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Piše: Media Servis

"A ne pričamo iz prošlosti, o boljševicima i tako dalje, na čemu neki inzistiraju i jako su uporni u tome. Pokažimo im palac dolje i ignorirajmo ih u sljedećih mjesec dana, koliko god to možemo", rekla je premijer.Vlada je sjednicu započela Nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da se izmjene i dopune odnose na usklađivanje s pravnom stečevinom EU.

"Ono što je još suštinska promjena u ovom Zakonu odnosi se na to da se proširuje odgovornost Hrvatske narodne banke na odgovornost cjelokupnog financijskog sustava. Do sada se HNB uglavnom fokusirala na bankovni sektor. Zbog ove krize u Europskoj uniji, proširuju joj se ovlasti, u tom dijelu da ona koordinira i nadzire cjelokupni financijski sektor, znači i ovo područje koje drži HANFA, znači nebankovne usluge, osiguravajuće kuće i ostale financijske kuće tako da je to osnovna suština promjene", pojasnio je Lalovac.

Premijer Milanović pritom je poručio da se iz SAD-a danas vraća ministar financija Slavko Linić i predstavnici HNB-a gdje su izdali državne obveznice po kamati koja je niža nego prošlih godina.

Naglasio da je kamata i dalje previsoka, kao i za većinu europskih država previsoka. Jedini je izlaz, rekao je premijer, gospodarski rast i tu nema velike mudrosti.

"Treba nam gospodarski rast, sve drugo je život na dug. I tako danas živi cijela Europa, osim nekoliko država. Tako žive Velika Britanija i Francuska i ne može dugo na takav način više", naglasio je Milanović.