Osječko-baranjska

PROLJETNI SNIJEG

Zadnji trzaji zime nisu iznenadili zimske službe

Vratila nam se zima u svom pravom smislu i zaustavila proljeće. Zimske su službe opet u punome pogonu. Snijeg je bio najavljen, no kao da nismo očekivali da bi u posljednjim danima ožujka opet mogli vaditi zimsku opremu.

Djelatnik Unikoma čisti Trg Slobode   FOTO:Marko Mrkonjic / Pixell
Piše: Republika.eu / STV

Od sutra, ipak, bolje vijesti. Slijedi zatopljenje, ali s više kiše, nego sunca, najavljuju prognostičari.

Osječka zimska idila u proljetno godišnje doba. Nije to neka spektakularna, nikad zabilježena, senzacija. Snijeg je padao i u travnju, ali je ovaj stigao nakon podužeg proljetnog perioda, pa su mnogi mislili da je sa zimskim radostima gotovo barem za ovu sezonu.

I cestari su već ukinuli zimske službe, pa ih od vikenda ponovno vratili u puni zimski pogon.

- Ovaj snijeg što je pao 10 cm to nama nije problem, jer nije bilo vjetra. Sve naše ekipe su noćas radile. Posuli smo, pa smo radili cijelu noć s ralicama. Sve su se ekipe vratile u bazu i sad već razmišljamo o intervenciji koja će bit večeras i sutzra ujutro, kada se očekuje pad temperature od -1 do -2, gdje je moguća pojava poledice - rekao je Nikola Ercegovac šef zimske službe održavanja u Cestingu.

 

Nema zime za Cesting, premda u nadležnosti imaju gotovo 2 i pol tisuće kilometara prometnica na području 3 slavonske županije. Svojih 66 vozila aktiviraju u roku sat vremena. Još ujutro u 10 sve su im prometnice bile crne.

Sve je pod kontrolom i u gradu Osijeku, o čijim prometnicama brine Unikom.

- U 3 sata ujutro sva su vozila bila vani, snijeg se počeo zadržavati na kolniku i naravno pristupilo se čišćenju snijega i od tada pa sve do sada radi 8 ralica. Snijeg je gust, još uvijek pada, nastavljaju se i dalje aktivnosti na odvozu snijega - rekla je Tatjana Elez glasnogovornica Unikoma.


Samo Unikom od jučer je potrošio 60 tona soli. Prognoza se prati iz sata u sat. Nakon snijega, mogući su još problemi s poledicom, pa se vozače upozorava na oprez, posebice one, koji su već zamijenili zimske gume.

Problemi su i u poljoprivredi. Voćkama prijeti smrzavanje, polja su pod snijegom, a rokovi su za sjetvu jarih kultura i šećerne repe već istekli.

Mnogi brigu brinu i zbog produžene sezone grijenja.

Svima kojima je nužno neophodna doza topline neka se strpe do vikenda. Temperature će od četvrtka značajnije porasti pa će i u unutrašnjosti uglavnom biti između 5 i 15°C, a uz više temperature i kišu, snijeg bi se trebao brzo otopiti i valjda konačno reći finito za ovu sezonu.