Gospodarstvo

VOĐA UDRUGE BANAKA PORUČIO

O kakvoj dužničkoj krizi pričaju? Nema je

"Nema ničeg novog u predsjednikovim preporukama kojima se želi pomoći prezaduženim građanima", rekao je u razgovoru za Media servis predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

Zoran Bohaček   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Media Servis

Kaže da su promjenjive kamatne stope odavno regulirane strogim zakonima, reprogram kredita i moratorij na otplatu kredita već postoji, sve je, dodaje, stvar dogovora banke i klijenta. Banci je kaže u interesu da naplati dug, makar i s produljenim rokom otplate.

"Radi se i na kamatnim stopama i na moratorijima, i na nekakvim konverzijama. Problem je da vi ne možete nekom silom konvertirati 'švicarce' u nešto, pa nek se dogodi da 'švicarac' za godinu dana padne, onda će opet reći, znali su da će pasti pa su nam konvertirali da zarade. Mislim, to su gluposti. Valutna klauzula je nešto što su klijenti izabrali i što je ponuđeno zbog tržišne utakmice, da se klijentima ponude povoljniji proizvodi", pojašnjava Bohaček.

Banke moraju imati parametre s kojima klijent mora biti upoznat, podsjeća Bohaček, ističući kako su kamatne stope tržišne veličine koje se ne mogu propisati nekakvim 'apsolutnim' razinama.

"Što se reguliranja kamatnih stopa tiče, u Ministarstvu financija radi se na tome da se postavi na tržišne osnove, da se više ne veže u eskontnu stopu, što je totalno pogrešno i to je nešto za što se banke zalažu jer će na taj način za razne kreditne proizvode, postojati razne stope koje su maksimalne da bi se spriječilo lihvarenje", ističe Bohaček.

Nije mu jasan ni dio u kojem se preporučuje da banke dužnicima otpišu dio duga.

"Zašto da ne otpišu cijeli dug. Neto kamatni prihod banaka stalno pada, bez obzira kako kamate rastu. Povećanje kamata ne povećava bankama niti prihod, niti dobit, tako da su to krivo postavljene stvari", kaže Bohaček.

Preporuke predsjednika Ive Josipovića ne smatra napadom na banke, dodajući da se u javnosti intepretira kriva slika da smo u dužničkoj krizi.

"Ne vidim uopće da je napad na banke. To su stvari koje banke ionako rade i mi to s te strane potpuno podržavamo. Mislimo da je malo dramatizirano jer dužničke krize u Hrvatskoj nema. 95 posto kredita se vraća u redu i uredno, a samo pet posto stambenih i osam posto ukupno stanovništva ima problema u vraćanju kredita", zaključuje Bohaček.