Politika

VLADA AUTOCESTE PREPUŠTA STRANCIMA

Prodaja autocesta samo uz cijenu od tri milijarde eura

RIJEKA - Bez monetizacije autocesta Hrvatska će teško zadržati stabilnost državnih financija, pa se čini sasvim izvjesno kako će hrvatska Vlada već ovog ljeta donijeti odluku o koncesioniranju 1.200 kilometara autocesta od kojih je većina sagrađena u posljednjih desetak godina, i to je najmoderniji i najvrjedniji segment hrvatske prometne infrastrukture.

Ilustracija   FOTO:Grgur Zucko/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić kaže da je taj posao neizbježan, te procjenjuje kako eventualni referendum protiv prodaje autocesta ne može spriječiti realizaciju tog posla, piše Glas Slavonije.

"To je nužno. I zbog smanjivanja fiskalnog deficita, ali i zato što imamo čvrste i jasne uvjete monetizacije, koju su dobili od nas naši savjetnici Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte. Osnovni je cilj smanjivanje državnog deficita, kao i to da autocestovna infrastruktura ostaje u vlasništvu RH, ali se daje na upravljanje na ograničen rok trajanja. Zauzvrat će investitori moći ostvarivati prihod od cestarine i uslužnih objekata. Važno je naglasiti da trošarina od 0,60 kuna po litri prodanog goriva, koja sada ide za Hrvatske autoceste, više ne bi bila prihod potencijalnog investitora. Taj će prihod biti usmjeren prema Hrvatskim željeznicama, Hrvatskim cestama i HAC-u."

Ministar ističe da model preraspodjele sredstava od trošarina još nije preciziran, jer se čeka ishod monetizacije. "Važan će svakako biti udio HŽ Infrastrukture, gdje želim da oko 700 milijuna kuna završi u željeznici, dakle bar polovina od ukupno oko 1,4 milijarde kuna od trošarina iz goriva godišnje. Preostalih oko 700 milijuna kuna godišnje išlo bi za državne ceste, odnosno dijelilo bi se između HAC-a i HC-a", kaže Hajdaš Dončić.

"Uvijek sam govorio da je prihvatljiva cijena od približno tri milijarde eura. No tu postoji puno sitnih detalja i svakako ćemo uvjetovati da investitor nema jamstvo prometa i nema oslobađanja od PDV-a", kaže Hajdaš Dončić.

IZVOR: Glas Slavonije