Moda & ljepota

ŽENSKA LJEPOTA

Koji su bili ideali kroz povijest?

Zanima li vas kako su se ideali ženske ljepote mijenjali kroz povijest? Iznenađujuća je činjenica kako su obline i blijedi put, sve do 60-ih godina 20.stoljeća, oduvijek bili najpoželjniji.

Cindy Crawford   FOTO:BREUEL-BILD/ABB
Piše: Republika.eu / tportal.hr

Najljepše žene antičke Grčke i Rima bile su one koje su nosile svoje obline, nisu bile niti premršave niti pretjerano oble. Sinonim tog staleža bila je bijela koža. Žene se u to vrijeme nisu izlagale suncu, nego su svoju kožu premazivale otrovnim olovom, a u Rimu bijelom kredom kako bi bjelina njihove kože još više došla do izražaja.
Idealna ženska ljepota bila je ona koja je krasila grčku božicu ljepote - Afroditu i rimsku božicu ljepote - Veneru

Renesansa je ponovo oživjela antičke ideale - tu se žena prikazivala kao punašna, zdrava, rumenih obraza i bljedolikoga tena, a posebno je bio istaknut pomalo bucmasti, zaobljeni trbuščić. Najljepšom ženom toga vremana smatrala se Bianca Capello

U viktorijanskom dobu nailazimo na nešto drugačije žene. Obline su još bile in, no svoj struk su žene u tom dobu isticale korzetima.

Dvadeseto stoljeće puno je promjena koje su utjecale na žensku ljepotu i izgled - emancipacija žena, sve više pokazivanje tijela doveli su i do pojave pin-up djevojaka,+ kao i do prvih djevojaka androgen izgleda - koje su se ponašale i oblačile poput muškaraca. Kultna ljepotica dvadesetog stoljeća bila je Marilyn Monroe koja je bila sve, samo ne muškobanjasta. Njeno tijelo krasile su obline, a nosila je konfekcijski broj 38.

U šezdesetim godinama 20. stoljeća ženski uzor postala je ekstra mršava manekenka Twiggy. Iako su je isprva smatrali šokantno mršavom, ubrzo je trend mršavih ljepotica postao sinonim ženske ljepote tih godina 20. stoljeća.

Sedamdesete godine bile su u znaku zanosne i vitke Farrah Fawcett, a osamdesete i početak devedesetih obilježila je pojava svjetskih top-modela. Poput Cindy Crawford i Elle Macpherson. Devedesetih veliki povratak doživljava mršavo tijelo kakvo ima Kate Moss. I danas su manekenke iznimno mršave, a mediji nam svakodnevno nameću isfotošopirane ljepotice. 

I dok su se žene tisućama godina čuvale od sunčevih zraka, nastojeći održati svoju bijelu kožu, danas je skroz suprotno - umjetno osunčan ten je najpoželjniji modni dodatak.

U čemu zapravo "čuči" ljepota? Zadovoljstvo samom sobom, prihvaćanjem svih svojih mana i vrlina iz dana u dan postajemo ljepše i pune samopuzdanja, zar ne?