Nogomet

ŠTIMAC UOČI UTAKMICE GODINE

Bolji smo od Srbije, ali moramo zaslužiti pobjedu!

ZAGREB - "Nemamo pravo kalkulirati ni mudrovati. To se neće dogoditi. Napast ćemo čim počne utakmica i s pametnim pristupom u napadu lomiti protivnika dok se ne postignemo golove", posljednja je poruka Igora Štimca uoči utakmice godine.

Izbornik Igor Štimac   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Dvoboj protiv Srbije jedan je od onih koji nisu samo nogometne prirode. Pritisak rezultata je veći nego inače, nervoza se osjeća u navijačkom puku, tenzije su na visokom nivou ali ne i u taboru "Vatrenih".

"Ja ih ne osjećam i ne vidim ih među svojim igračima. Osjeća se da je pred nama velika utakmica. Ali, imam igrače koji svaki tjedan igraju velike utakmice. Možda te tenzije stanuju među onima koji će ispuniti tribine maksimirskog stadiona jer rijetko imamo priliku imati pun stadion pa nam je to važan i bitan događaj", poručio je izbornik Igor Štimac te još jednom dodao kako je ovo, na kraju krajeva, ipak samo nogometna utakmica.

"Neću se vraćati u prošlost. Za nas je ovo nogometna utakmica, tako smo je pripremali, tako ćemo ju odraditi, pa neka pobijedi bolji."

Razlika između dvije momčadi koje će se suočiti u petak, barem što se vrijednosti igrača tiče, nije velika. No, kvaliteta je na strani Hrvatske, smatra Štimac.

"Nema nikoga tko će reći da Srbija ima bolje igrače od Hrvatske, svi ste vi svjesni da je Hrvatska i kao momčad bolja. Na kraju krajeva, to pokazuje rezultat u kvalifikacijama i mi ne bježimo od toga. Ali, to ništa ne znači. Čeka nas 90 minuta u kojima je sve otvoreno i u kojima mi moramo zaslužiti pobjedu", lagano je ublažio retoriku dan uoči utakmice karijere izbornik Štimac te otkrio na koje će igrače Srbije obratiti posebnu pozornost.

"Đuričić je skrenuo pozornost na sebe golovima, asistencijama, pokretljivošću i vizijom igre. Njihova krila Tošić i Tadić su motorični igrači koji su dobri ako im imaju prostora. Znamo gdje je njihova snaga i napravit ćemo sve kako bi te njihove kvalitete zagušili, a iskoristiti prostore u kojima su slabi."

Darijo Srna. FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL
Darijo Srna. FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Riječ je dobio i kapetan Darijo Srna.

"Utakmica je specifična ali mi se pripremamo kao da je Wales ili Škotska. Ova tri boda su nam bitna isto kao što su bila u Osijeku i kao što će biti u Walesu. Naš cilj je Svjetsko prvenstvo u Brazilu."

"Znamo što moramo raditi, znamo otprilike tko će igrati protiv nas. S nestrpljenjem očekujemo početak utakmice."

Puno rasprava uoči utakmice izazvao je i glavni sudac dvoboja, Turčin Čakir, koji je skrenuo pozornost na sebe u dvoboju Lige prvaka između Manchestera i Reala. Štimac ni taj segment nije prepustio slučaju te je upozorio igrače na njegov specifičan stil suđenja.

"To je jedan od najboljih sudaca svijeta. On ima svoj stil, striktno primjenjuje pravila nogometne igre i naravno da treba biti oprezniji kad se radi o takvom sucu."

Iako je počeo u nešto blažem tonu nego prijašnjih dana, Štimac je i danas poslao snažnu poruku svojim igračima, navijačima ali i srpskoj reprezentaciji.

"Nemamo pravo kalkulirati ni mudrovati. To se neće dogoditi. Napast ćemo čim počne utakmica i s pametnim pristupom u napadu lomiti protivnika dok se ne postignemo golove."