Politika

AFERA "UHLJEBI HAENESOVCA" TRESE KOALICIJU

Muž ministrice zaposlen na fiktivnom natječaju!

Služba gospodarskog kriminaliteta Ministarstva unutarnjih poslova, prema navodima Jutarnjeg lista, započela je prošloga mjeseca istragu o spornom zapošljavanju novih djelatnika u državnoj tvrtki Plinacro tijekom 2012.

HNS-ovi ministri Anka Mrak Taritaš i Ivan Vrdoljak   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Jutarnji list

Prema informacijama s kojima raspolaže Jutarnji list, policijski Zahtjev za utvrđivanje nepravilnosti u poslovanju prilikom zapošljavanja novih djelatnika stigao je u Plinacro 18. veljače.

Iako je tijekom prošle godine bilo više natječaja, posebno sporan je čini se natječaj objavljen 19. listopada prošle godine na temelju kojega je u Plinacrou zaposlen i Zlatko Taritaš, suprug HNS-ove ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš.

Problem je u tome što je natječaj od 19. listopada zapravo bio fiktivan i proveden je bez znanja Uprave tvrtke, te objavljen samo na web-stranici tvrtke. Iza tog natječaja stajao je samo predsjednik Uprave Plinacroa, HNS-ovac Mladen Antunović.

Tada je posao u Plinacru dobio i Neven Alić iz Čazme, potpredsjednik Županijske organizacije HNS-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

Policija je od Uprave Plinacroa zatražila da joj se dade na uvid cjelokupna dokumentacija o tome kada je i gdje raspisan natječaj za zapošljavanje četiri nova djelatnika.

Jutarnji list navodi i da je MUP-ov zahtjev izazvao paniku u Plinacru jer mnogi od traženih dokumenata ne postoje. Naprimjer, nije bilo zapisnika o provedenom natječaju.

Ministričin suprug Zlatko Taritaš zaposlen je iako u Plinacru nije bilo potrebe za novim inženjerima građevine budući da poduzeće nema novih projekata. U Registru investicija pri CEI-u može se to lako provjeriti: Plinacro nije unio ni jedan novi projekt, vrijednost njegovih investicija iznosi nula kuna.

Prije desetak dana i Nadzorni odbor Plinacra zatražio je od Uprave izvješće o načinu zapošljavanja novih djelatnika, javlja Jutarnji list.

IZVOR: Jutarnji list