Razno

ZDRAVLJE

Danas se obilježava Svjetski dan spavanja

Prosječno čak jednu trećinu svog života provedemo spavajući. Spavanje nam pomaže da se odmorimo, nadoknađuje naše „rezerve“, vraća nam vitalnost i koncentraciju, čuva našu mladost pa moglo bi se reći da san čini pola ljepote, a pola zdravlja. Jedna je zanimljivost da tijekom spavanja dolazi do resorpcije vode u hrskavicu, zbog čega smo u prosjeku čak 1 centimetar viši ujutro, nego navečer.

Piše: Republika.eu

Užurbana svakodnevica, stresan i dinamičan zapadnjački način života zahtijevaju kvalitetan odmor kako bi se tijelo regeneriralo. Također, iz toga slijedi da o tome kako spavamo ovisi kvaliteta i dugotrajnost one druge dvije trećine života koje provodimo budni.

Nemiran san ili premalo vremena posvećenog odmaranju postaje moderna bolest. Iz Hrvatskog torakalnog društva upozoravanju da je noćna neispavanost jedan od važnijih čimbenika koji povećavaju rizik pogrješaka, nezgoda i nesreća, dovodi do dnevne pospanosti, zamora, slabosti, manjka koncentracije i loše memorije.

Kvaliteta sna itekako ovisi od onoga na čemu spavamo te je stoga potrebno, ovisno o kvaliteti, madrac mijenjati svakih 5 do 10 godina. Moramo se svakodnevno truditi priuštiti si onih minimalno potrebnih 8 sati sna, a prilikom spavanja pokušati držati sve zglobove u prirodnom položaju sa što manje opterećenja.