Osječko-baranjska

PREVENCIJA

Psihološke radionice za žene oboljele od raka dojke

Sve je više žena oboljelih od raka dojke, a brojni su problemi koje ova bolest nosi sa sobom...Kako bi im pomogla u toj borbi i kako bi se nakon izliječenja vratile u svakodnevni život, osječki Mammae klub organizira psihološke radionice.

Rano otkrivanje i prevencija raka dojke   FOTO:Nikola Cutuk/PIXSELL
Piše: Media Servis

O svojim iskustvima polaznice razgovaraju jednom tjedno s psihologinjom. Jedna od njih je i Terezija Majdančić koja je operirana prije šest godina.

"Kada vam kažu da je rak, onda ne znate jel' bi plakali, vrištali ili što bi od toga radili. Ja sam stala nasred dvorišta u bolnici i nisam znala kuda ću. Dok mi nije malo 'sjelo' kad sam pročitala što mi je. Sva sreća, jako sam brzo operirana", otkriva svoju priču Terezija Majdančić.

Radionice koriste polaznicama, kaže psihologinja Emina Šimunić.

"Naravno da je psihološko zdravlje nešto što je neodvojivo od našeg fizičkog zdravlja. Znači, mi nikako ne možemo odvajati ta dva dijela. To je sve jedno, i naše psihičko i fizičko zdravlje. To su dvije strane istog novčića", pojašnjava Šimunić.

U Mammae klubu ne priča se samo o bolesti, naime polaznice se dobro zabavljaju i šale među sobom. Ali i rade, kaže članica Anka Vastl.

"Imamo jako puno radionica, jako puno krasnih stvari. Razumijemo jedna drugu, što je najbitnije, dajemo jedna drugoj potporu i ovaj klub je stvarno za nas spas. To je nešto što bi stvarno, svakome preporučili. I onaj tko ne zna, ipak nešto malo ovdje nauči i to ga zainteresira i stvarno smo prave umjetnice", ističe Vastl.

Dio tih umjetničkih radova moći će se vidjeti u sklopu obilježavanja Dana narcisa, 24. ožujka.