Razno

NEKOLIKO SAVJETA

Pravi razlozi zbog čega bole zubi

Često osjećate bol u desnima? Bole vas zubi iako nema ni traga karijesu? Nemojte odmah ići zubaru. Možda imate preosjetljive zube.

Ilustracija   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Stomatolozi su ispitali dentalno zdravlje više od 700 pacijenata da vide zbog čega osjećaju zubobolju i utvrdili su da 1 od 8 pacijenata pati od osjetljivosti zubi. To se događa kada se caklina s vanjske strane zuba ili tkivo između zuba i desni počinje širiti. Tako živci svaki dodir na to mjesto registriraju kao jaku bol.

No to se može umanjiti pravilnim i pravovremenim djelovanjem.

1. Smanjite unos kave i vina. Kisela hrana i vino, agrumi ( naranče, limuni) , kava, soda, cola imaju tendenciju da njihovo korištenje uzrokuje eroziju cakline. I bez tog zaštitnog vanjskog sloja, vaši zubi postaju mnogo osjetljiviji.

 

2. Odaberite pastu za zube mudro. Paste za zube koje sadrže dodatke za kontrolu kamenca, izbjeljivanje često imaju fosfate, koji čine zubi osjetljivi. Umjesto toga, treba naći dobru pastu za zube koja je opremljena kalijevim nitratom, koji blokira receptore koji prevodi tople i hladne signale u boli.

 

3. Ne koristiti  izbjeljivač.  Proizvodi za izbjeljivanje zubi također sadrže veliku količinu  abrazivnih sastojaka. Dakle, kako bi se izbjeglo prekomjerno izlaganje, izbijeljivati ne više od jednom u  svakih šest mjeseci.

 

4. Zamijeni svoju četkicu. Odlučite se za mekanu  četkicu za zube. Jače pranje zubi  može uzrokovati uzmičući desni, što može dovesti do izloženosti živca.