Ljubav & sex

DOKAZANO

Dva zaljubljena srca kucaju kao jedno

Ljubavni parovi često imaju slične interese, dovršavaju jedno drugom rečenice i smiju se istim šalama, a najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu California dokazalo je da čak i njihova srca kucaju u istom ritmu.

Ilustracija   FOTO:Dino Stanin/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Daily Mail

Znanstvenici su na 32 para proučavali fizičke učinke ljubavne veze te su otkrili da osim preskakanja srca zbog uzbuđenja kad partneri ugledaju jedno drugo tu ipak ima i nešto više, piše Daily Mail

Parove su spojili na monitore koji prate otkucaje srca i disanje te su ih u tihoj i mirnoj prostoriji razdvojili nekoliko metara kako se ne bi mogli dodirivati ni razgovarati, a jednom trenutku su ih zamolili da oponašaju jedno drugo. Tijekom te vježbe, iako se nisu uopće dodirivali, znanstvenici su uočili da partneri imaju vrlo sličan srčani ritam i disanje. Vježba je ponovljena i sa ljudima koji nisu emocionalno povezani, no njihova srca kao ni disanje se nisu sinkronizirali. Otkrili su i da su žene te koje se prilagođavaju srčanom ritmu svog partnera pa smatraju da se one prilagođavaju partneru i u vezi jer osjećaju snažnu povezanost sa svojim muškarcem i imaju više empatije. 

Jonathan Helm, student koji je sudjelovao u istraživanju, rekao je kako njegov tim nije siguran zašto se srčani ritam i disanje parova sinkronizira, ali i da planiraju istražiti može li možda taj fenomen pomoći u njihovoj zdravstvenoj dobrobiti. 

Što nam sve čini ta ljubav! :)