Osječko-baranjska

VELEPOSLANICA MAKEDONIJE U OSIJEKU

Hrvatska će biti dobar zagovaratelj Makedonije u EU

Osijek je oduvijek otvoren grad, multikulturan, multietnički i višejezični. U njemu žive 22 nacionalne manjine koje ostvaruju sva zakonom zajamčena prava, ispunjavaju brojne programe i projekte. Među njima su i Makedonci.

Daniela Karagjozoska u radnom posjetu Bjelovaru.   FOTO:Damir Spehar/PIXSELL
Piše: STV / republika.eu

Naime, danas je u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji u nastupnom posjetu bila nova veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj. Uključenost makedonske manjine u život zajednice je odlična, suradnja je ovoga dijela Hrvatske s Makedonijom dobra, posebice u kulturi i znanosti, a želja je poboljšati ju u gospodarstvu, istaknuto je to prilikom posjeta veleposlanice Republike Makedonije Daniele Karađozoske Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, gdje su joj domaćini bili zamjenik župana Željko Kraljičak i gradonačelnik Krešimir Bubalo.

'Robna razmjena je u uzlaznoj putanji. Procjenjujem da ćemo ove godine izvesti robe više od 10 milijuna dolara, a oko 4 milijuna dolara uvesti na prostor Osječko-baranjske županije iz Makedonije' rekao je Bubalo.

Ovakvi sastanci, kao i sajamske manifestacije, prezentacije gospodarskih mogućnosti mogu pridonijeti unaprjeđenju svih oblika suradnje. Gradonačelnik je veleposlanici, pored ostaloga, ponudio osječko-baranjski prostor u Bruxellesu za približavanje Makedonije Europskoj uniji. Veleposlanica Karagjozoska na tomu je zahvalila te rekla kako Makedonija jedva čeka ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, jer očekuje da će Hrvatska biti odličan zagovarač njihove zemlje.

"Makedonija i Hrvatska dvije su zemlje naklonjene jedna drugoj, pa će Makedonija ulaskom Hrvatske u Europsku uniju tamo imati dobrog prijatelja", rekla je Karagjozoska.

Gošča je istaknula da je Makedonija uspješno provela reforme pravosuđa, zakonodavstva i zdravstva te olakšala stranim ulagačima dolazak, koji su te prilike i iskoristili.

Također, istaknula je kako je Makedoniju prošle godine posjetilo tek oko 2.000 hrvatskih turista, pa i tu vidi mogućnost unaprjeđenja suradnje.