Društvo

MINISTARSTVO

Niti jedno dijete neće morati kupiti nove školske udžbenike

ZAGREB - Agencija za odgoj i obrazovanje prema nalogu resornog Ministarstva mora proanalizirati sadržaj udžbenika iz prirode i društva, biologije, geografije i povijesti.

Ilustracija   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

To ipak ne znači da su roditelji automatski obvezani na kupovinu novih udžbeničkih naslova, priopćili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i demantirali tako izjave Udruge 'Nastavnici organizirano' koja je tvrdila da će roditelji školaraca morati kupovati nove školske udžbenike.

Ministarstvo je Agenciji dalo zadatak da proanalizira udžbenike zbog, kako kažu, učestalih primjedbi da udžbenici iz tih nastavnih predmeta sadrže faktografske pogreške.

"Niti jedno dijete neće morati kupiti nove školske udžbenike niti je iz Ministarstva ikada stigla takva najava. Zadaća će biti nastavnika, djeci koja će koristiti već postojeće udžbenikem ukazati na promjene koje su se u njima dogodile. Oni roditelji i učenici koji se odluče kupiti nove školske knjige, kao što to dio njih čini svake godine, u njima će moći pronaći osuvremenjene podatke.

Obveza je MZOS-a omogućiti učenicima učenje relevantnih činjenica kroz vjerodostojne sadržaje u udžbenicima koji ih neće navoditi na pogrešne zaključke. Udžbenike će analizirati stručnjaci Agencije za odgoj i obrazovanje, pa su tvrdnje udruge 'Nastavnici organizirano' o navodnoj korupciji u Ministarstvu i honorarima koji će se recenzentima isplaćivati za taj posao neutemeljene i zlonamjerne. Upravo je ovo Ministarstvo svojim potezima pokazalo odlučnost u borbi protiv korupcije", priopćili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.