Politika

STRUČNJACI ILI POLITIČARI?

Tim za krizne situacije u turizmu

Milanović neće stručnjake u turizmu nego 'političara koji nešto zna'. Ni sam ne zna koliko je u pravu. Najbolje nam je išlo u onom sektoru gdje se nisu miješali ni političari ni stručnjaci.

Uspješna turistička sezona   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Ljudi su zbog ljubavi i za ljubav spremni napraviti koješta. Platiti avion da po plavom nebu vuče ogromni transparent ali, kada je u pitanju politika tu stvarno nema granica. Infantilno, javno natezanje Milanovića i Jakovčića oko budućeg ministra turizma podsjeća na dječačke igre u stilu tko je prvi počeo i tko je veći frajer. I to rade uoči glavne turističke sezone?! Ako su lani, samo u prvih devet mjeseci prihodi od turizma bili 6,27 milijardi eura i ako je još samo tri mjeseca do ulaska u EU, onda se Milanović prioritetno mora sabrati i prestati se napucavanjem. Uz sve ostale dobio je krizu u još jednom sektoru i hitno mora složiti dobar tim  koji će interventno odraditi početak turističke sezone, a ne se dodatno sramotiti i vjerovati da se neće dogoditi nikakva prirodna katastrofa i kišno razdoblje koje će nam poprčkati silne kreativne sadržaje koje nudimo turistima na obali kao što je primjerice izležavanje na užarenim stjenama. 

Milanović situaciju dovodi do vrenja izjavama da hoće političkog ministra koji nešto zna, a što se naslanja na prethodnu izjavu da niti jednu zemlju stručnjaci nisu izvukli iz ovako duboke strukturne krize, niti jednu jedinu.

Bilo što što kaže ili napravi Zoran Milanović sa svojim ili koalicijskim ministrima teško je braniti jer se pokazalo da nam u državi najbolje rezultate daju oni resori koji 'idu' sami od sebe kao što je primjerice prošle godine bilo baš s turizmom. Jednostavno, u užem okruženju i okolnostima došlo je i naših pet minuta, a rezultati sigurno nisu bili dobri stoga što su poilitičari ili stručnjaci imali viziju strategije razvoja turizma u Hrvatskoj. Nedavni tralalala filmić Ministarstva turizma pokazao je da je zapravo sasvim svejedno tko se nalazi u nekom ministarstvu – stručnjak koji nešto zna o politici, političar koji nešto zna o turizmu ili grupa bića koja ni o čemu ne znaju ništa i ništa ih ne interesira. Vrhunac strategije za uvjeravanje domaćeg puka kako nam sve ide dobro je iritantno i besmisleno ponavljanje koliko je vozila ušlo 'preko Pasjaka i Rupe.' Istina je da se sve ono što je dobro u turizmu dogodilo zahvaljujući inicijativama i snazi lokalnih zajednica i privatnika, bez obzira na činjenicu koliko provedbe ideja kočili suludi državni propisi i zakoni koji vas u svakoj varijanti vode ravno u USKOK.

Stručnjak ili političar? I jedni idrugi su potrebni da bi se pronašao izlaz iz problema, a najvažniji je tim koji nitko ne spominje. Osim ako timom ne smatraju Vladu koja se ponaša kao čopor posvađanih makakija. Mora se priznati da Milanović nije sasvim promašio tezu, jedino što je javnost toliko užasnuta političarima da očajnički njeguje kult stručnjaka kao nadnaravnih i savršenih bića, spasitelja, poštenjačina i neupitnih znalaca. 

Tko je proizveo svjetsku bankarsku krizu? Sigurno ne knjigovođa iz poljoprivredne zadruge već tisuće vrhunskih bankarskih magova, majstora svog zanata kojima je dopušteno da rade što hoće, bez ikakvog nadzora. Politici su itekako potrebni stručnjaci ali je uvijek pitanje da li stručno vode svoje područje u interesu vrha piramide ili onih 98 ili 99 posto stanovništva. I u Grčkoj i u Italiji na čelo vlada bili su postavljeni vrhunski financijski magovi Lucas Papademos i Mario Monti, legende bankarstva pa su obje zemlje tu gdje jesu iako su vođene logikom tržišta.

Imamo problem i na pomolu je mogućnost da uništimo ono što nam je jedino išlo – rast turizma. Samo zato što se Vlada nije pretjerano miješala.