Politika

POLITIČKO PRODAVANJE MAGLE

"HDZ ukrao slogan kandidatu IDS-a za istarskog župana"

Upravo ovaj slogan "Novo vrijeme, nova snaga", slogan je Valtera Flega koji se javnosti plasirao na njegovim atraktivnim plakatima prije više od mjesec dana, a isti slogan „ukrao“ je HDZ kopirajući ga i tiskajući na svoje nacionalne plakate sa novim nešto izmijenjenim logom HDZ-a.

Slogan Valtera Flega   FOTO:lokalniizbori.com
Piše: Republika.eu

Ovi plakati danas najveće oporbene stranke, niču polako poput „gljiva poslije kiše“ diljem hrvatskih gradova i prometnica.

Na jučer održanom „Motivacijskom Saboru HDZ-a“, pod geslom „Novo vrijeme-nova snaga“ Karamarko je pokušao javnosti servirati priču kako je njegovim preuzimanjem HDZ-a u svibnju prošle godine za HDZ nastupilo „novo vrijeme“, a da to novo vrijeme nosi sa sobom i okupljanje „nove snage“. Međutim, samo površnim pregledom prikazanih televizijskih izvještajnih kadrova iz zagrebačke sportske dvorane „Cibona“ kao i objavljenih slika sa tog oporbenog političkog „spektakla“, bilo je uočljivo da HDZ-ovi skupom dominiraju mnoga hrvatskoj javnosti dobro poznata potrošena politička lica poput Šeksa, Vice Vukojevića, Ivana Šukera, Darka Milinovića, Gordane Turić…, ali i niz iskompromitiranih preostalih sinonima hadzeovske tajkunske privatizacije iz devedesetih godina prošloga stoljeća. Osim tih na desetke kompromitiranih osoba koje su se muvale zagrebačkom ljepoticom, primijećeno je i niz najblaže rečeno kontraverznih osoba iz svijeta sporta, estrade i drugih segmenata javnoga života, za koje bi za Karamarkovo „novo vrijeme i novu snagu“, bilo daleko bolje i uvjerljivije da se jučer nisu pokazali kao Karamarkova nova politička snaga i uzdanica.

Naime, uvažavajući svu sposobnost, okretnost i snalaženje izvršnog direktora zagrebačkog Dinama, Zdravka Mamića, ipak je naš Zdravko sinonim dugogodišnjeg „obrtanja“ ogromnog novca „zarađenog“ od nikada do kraja razjašnjenih transfera perspektivnih hrvatskih nogometaša, a za koje ovoj državi nikada nije plaćena niti jedna jedina kunu u državni proračun.  Dakle, osim što je očito da je HDZ „ukrao“ IDS-ov izborni slogan, očito je i da jučerašnji „Motivirajući Sabor HDZ-a“ sa licima poput Šeksa, Vukojevića, Zdravka i Zorana Mamića, ili primjerice Zorana Gobca i Višeslava Vukojevića, sam predsjednik HDZ-a Karamarko nije mogao uvjeriti neutralnu hrvatsku javnost, da domaćoj političkoj sceni kao novo rješenje nudi „novu snagu HDZ-a".

Na političkoj sceni Hrvatske očito je prisutna jedna bezidejnost pa stranke u nedostatku svojih novih (pa makar i marketinških) rješenja, jedna drugoj kradu „kreativna“ rješenja. Međutim, ovo nije prvi puta, jer je očito ova krađa tuđih rješenja postala praksa u hrvatskom političkom životu već dugi niz godina. 


Foto:lokalniizbori.com

Među svakako prepoznatljivijim izbornim sloganom kojeg su proteklih godina međusobno krale jedna stranka od druge spada također HDZ-ov slogan „Idemo dalje“ koji je Sanaderov HDZ koristio u parlamentarnoj kampanji studenog 2007.godine. 

Foto:Marko Lukunic/Vecernji list

Naime taj je slogan prilikom razlaza sa Sanaderom i HDZ-om travnja 2005. godine, Branimir Glavaš iskoristio u najavi pokretanja Programske inicijative  HDSSB-a pod nešto izmijenjenim naslovom „Mi idemo dalje“-za hrvatsku regiju Slavoniju i Baranju. 

Foto:HDSSB

Međutim, malo podrobnijom analizom „rađanja“ toga izbornog slogana, uočavamo da se isti slogan pojavljuje i   kako je pod istim sloganom vođena i kampanja laburista  «Work goes on»   Tonya Blaira iz 2001. godine.

Dakle, nedvojbeno da je HDZ-ov slogan i iz 2007. godine bio čisti plagijat Glavaševog Pokreta za Slavoniju i Baranju iz 2005.godine, kao i što je očito da je Glavašev slogan bio malo dorađeni slogan i plagijat Tonija Blaira iz 2001. godine. No, manje je poznato da je svojevremeno i Slobodan  Milošević i njegov SPS za svoju kampanju koristila puno prije   Blaira, Glavaša i Sanadera identičan slogan „Idemo dalje“. Nije nepoznanica da je kod nas već dugo godina intelektualno vlasništvo bilo nepoznat pojam, ali u „novom vremenu s novom snagom“ to se zasigurno više ne bi smjelo događati, naročito kada to dolazi od stranke koja zaziva izvanredne izbore i neskriveno preferira preuzeti vlast u ovoj opustošenoj i dobrano popljačkanoj zemlji.  

Pogledajte video u kojem se vidi da je SPS koristio slogan "Idemo dalje!"