Gastro

JUHE

Krepke i maštovite

Oslikavajući Siktinsku kapelu, Michelangelo nije silazio sa skela nego mu je sluga donosio kruh i zdjelicu juhe. Bistre, guste, s povrćem, obične i neobične, juhice su najbolji način da započnete obrok i okrijepite se nakon napornog radnog dana.

Ilustracija
Piše: Republika.eu

Bijela juha
Sastojci: 50 dg krumpira, 20 dg celera, 5 dl pilećeg temeljca, 1 mrkva, žlica maslaca, sol, papar, 2 dl vrhnja za kuhanje, kosani listići peršina. 

Priprema: Krumpir i celer narežite na kocke i kuhajte u pilećem temeljcu 20 minuta. Mrkvu izrivajte na rezance i pirjajte na maslacu. Kada je povrće kuhano usitnite ga štapnim mikserom, dodajte vrhnje za kuhanje, prema potrebi još vode, sol, papr i pustite da prokuha. Prije posluživanja dodajte mrkvu i peršin, a poslužite uz prepržene kockice kruha.

Zelena juha
Sastojci: 25 dg špinata, 25 dg krumpira, kocka za juhu, 2 dl vrhnja, 1 žlica oštrog brašna, ulje, mali režanj češnjaka. 

Priprema: kuhajte krumpir narezan na kockice, ocijedite i dodajte kuhani, usitnjeni špinat te ćešnjak. Zalijte vodom u kojoj ste otopili jušnu kocku, usitnite štapnim mikserom. Prokuhajte i dodajte malo maslaca. U vrhnje umutite brašno, posolite, popaprite i još jednom prokuhajte.

Proljetni mix
Na žlici maslaca ili maslinova ulja popržite kockice mrkve, celera i peršina. Dodajte toplu vodu i malo Vegete, a pred kraj cvjetaču odvojenu na sitne cvjetiće. Kada je povrće kuhano provjerite okus i ukuhajte tjesteninu za juhu, krpice ili školjkice.

Brza juha od šampinjona
Željenu količinu šampinjona operite i ako su veći odvojite klobučiće od stapke. Klobučiće naribajte na trenicu na listiće i pokapajte limunom. Stapke također naribajte na sitniju stranu i popržite na malo maslaca. Dodajte protisnuti češnjak, i zalijte s toplom vodom, a potom i mlijekom. Dodajte mješavinu začina i papar. Pred kraj dodajte listiće šampinjona i kuhajte dok ne omekšaju, a potom i veliku žlicu vrhnja u koju ste dodali malo brašna i vode. Umutite i poslužite u prepečenac. Poppite vlascem ili peršinom.